Gotowa zupa z soczewicy.

Zupa z soczewicy

Przysmak kuchni tureckiej: aksamitna, pachnąca orientem, pożywna zupa z soczewicy.

Dla tylu osób Dla 4-6 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 250 g soczewicy
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 łyżki mięty
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 l bulionu
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Soczewicę opłukać, zalać wodą i pozostawić na godzinę aby zmiękła. Marchew, ziemniaka, cebulę, czosnek obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. W garnku roztopić masło, dodać oliwę z oliwek i podsmażyć warzywa. Następnie dodać bulion, tymianek, miętę, kmin rzymski i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać odcedzoną z wody soczewicę i dalej gotować jakieś 30 minut. Zupę zmiksować blenderem, doprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem cayenne, ewentualnie solą. Cytrynę obrać, pokroić w kosteczkę. Zupę z soczewicy podawać na talerzach lub w bulionówkach z kawałkami cytryny, można dodatkowo udekorować natką pietruszki.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Zupa z soczewicyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.