Przysmak kuchni tureckiej: aksamitna, pachnąca orientem, pożywna zupa z soczewicy.
Dla 4-6 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 250 g soczewicy
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
- 1 duży ziemniak
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka tymianku
- 2 łyżki mięty
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1,5 l bulionu
- cytryna
- natka pietruszki
- sól
Sposób wykonania
Soczewicę opłukać, zalać wodą i pozostawić na godzinę aby zmiękła. Marchew, ziemniaka, cebulę, czosnek obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. W garnku roztopić masło, dodać oliwę z oliwek i podsmażyć warzywa. Następnie dodać bulion, tymianek, miętę, kmin rzymski i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać odcedzoną z wody soczewicę i dalej gotować jakieś 30 minut. Zupę zmiksować blenderem, doprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem cayenne, ewentualnie solą. Cytrynę obrać, pokroić w kosteczkę. Zupę z soczewicy podawać na talerzach lub w bulionówkach z kawałkami cytryny, można dodatkowo udekorować natką pietruszki.
0 komentarzy do: “Zupa z soczewicy”Dodaj swój