Zupa z serduszek drobiowych na talerzu.

Zupa z serduszek

Smaczna, rozgrzewająca zupa z serduszek drobiowych, pachnąca lubczykiem, zielem angielskim z natką świeżej pietruchy. Podroby są smaczne.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
Zupa:
  • 500 g serc drobiowych
  • 2 - 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 0,5 pora
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • gałązka lubczyku
  • sól
  • 0,5 łyżeczki utartego imbiru (lub sypkiego)
  • natka pietruszki
Kluseczki:
  • 120 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Serduszka drobiowe umyć, pokroić w plasterki, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem. Włoszczyznę obrać, umyć. Marchewkę, pietruszkę i seler utrzeć na tarce o dużych oczkach, a lubczyk i por drobno pokroić, imbir utrzeć. Do podgotowanych serduszek dodać włoszczyznę i utarty imbir, i dalej gotować do miękkości.

Mąkę, jajko, dwie łyżki wody i sól zagnieść na jednolite ciasto. Na desce lub stolnicy posypanej mąką rozwałkować i pociąć na małe paseczki. Wrzucać do  wrzącej zupy, chwilę gotować. Można w razie potrzeby doprawić solą lub imbirem. Zupę z serduszek drobiowych podawać z posiekaną natką pietruszki.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Zupa z serduszekDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.