Smaczna, rozgrzewająca zupa z serduszek drobiowych, pachnąca lubczykiem, zielem angielskim z natką świeżej pietruchy. Podroby są smaczne.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.SkładnikiZupa:
- 500 g serc drobiowych
- 2 - 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 0,5 pora
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- gałązka lubczyku
- sól
- 0,5 łyżeczki utartego imbiru (lub sypkiego)
- natka pietruszki
- 120 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- sól
Sposób wykonania
Serduszka drobiowe umyć, pokroić w plasterki, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem. Włoszczyznę obrać, umyć. Marchewkę, pietruszkę i seler utrzeć na tarce o dużych oczkach, a lubczyk i por drobno pokroić, imbir utrzeć. Do podgotowanych serduszek dodać włoszczyznę i utarty imbir, i dalej gotować do miękkości.
Mąkę, jajko, dwie łyżki wody i sól zagnieść na jednolite ciasto. Na desce lub stolnicy posypanej mąką rozwałkować i pociąć na małe paseczki. Wrzucać do wrzącej zupy, chwilę gotować. Można w razie potrzeby doprawić solą lub imbirem. Zupę z serduszek drobiowych podawać z posiekaną natką pietruszki.
0 komentarzy do: “Zupa z serduszek”Dodaj swój