Zupa z dyni na mleku w wazce.

Zupa z dyni na mleku

Słoneczna zupa z dyni na mleku, pachnąca wanilią, z delikatnymi kluseczkami. Dzieci ją uwielbiają, dorośli również.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
Zupa:
  • 800 g dyni
  • 0,5 l mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier
Kluseczki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w grubą kostkę. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Następnie zmiksować blenderem. Jajka z mąką i solą ubić, wlewać cienkim strumieniem na rozgotowaną dynię, chwilę pogotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać cukier waniliowy. W oddzielnym garnku zagotować pół litra mleka i wlać do garnka z zupą dyniową. Zupę dyniową na mleku można dosłodzić w garnku lub podać cukier na stół i każdy indywidualnie dosłodzi sobie według uznania.

Moja propozycja:

Zupa dyniowa na mleku świetnie smakuje z delikatnymi lanymi kluseczkami, ale można ją podawać z ryżem lub makaronem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Zupa z dyni na mlekuDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.