Słoneczna zupa z dyni na mleku, pachnąca wanilią, z delikatnymi kluseczkami. Dzieci ją uwielbiają, dorośli również.



Zupa:Składniki
- 800 g dyni
- 0,5 l mleka
- 1 cukier waniliowy
- cukier
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
Sposób wykonania
Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w grubą kostkę. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Następnie zmiksować blenderem. Jajka z mąką i solą ubić, wlewać cienkim strumieniem na rozgotowaną dynię, chwilę pogotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać cukier waniliowy. W oddzielnym garnku zagotować pół litra mleka i wlać do garnka z zupą dyniową. Zupę dyniową na mleku można dosłodzić w garnku lub podać cukier na stół i każdy indywidualnie dosłodzi sobie według uznania.
Moja propozycja:
Zupa dyniowa na mleku świetnie smakuje z delikatnymi lanymi kluseczkami, ale można ją podawać z ryżem lub makaronem.
0 komentarzy do: “Zupa z dyni na mleku”Dodaj swój