Zupa porowa z ziemniakami na talerzu.

Zupa porowa z ziemniakami

Zupa porowa z ziemniakami wraz z deserem stanowi szybki i pożywny posiłek.

Dla tylu osób Dla 4 osób Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min.
Składniki Składniki
  • 1 - 2 pory
  • 800 g ziemniaków
  • 1 l bulionu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany (12%)
  • 250 ml mleka
  • 150 g boczku
  • 1 - 2 łyżki majeranku
  • 0,5  łyżeczki sypkiego imbiru
  • sól i pieprz
Sposób wykonania Sposób wykonania

Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, udusić, dolać mleko, ponownie udusić. Powstała masa to luźne purée ziemniaczane. W czasie gdy ziemniaki się gotują, przygotować zupę.

Oczyszczone i osuszone pory pokroić w plasterki. Boczek pokroić w paseczki, wrzucić do garnka, przysmażyć na wolnym ogniu aby wytopić tłuszcz. Skwarki boczku wyjąć na talerzyk, a na pozostałym tłuszczy zeszklić pokrojone kawałki pora. Następnie zalać bulionem, doprawić majerankiem, imbirem i solą. Należy pamiętać, że boczek już jest słony. Gotować zupę 10 - 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie delikatnie przełożyć  purée ziemniaczane do zupy, dobrze wymieszać i zagotować. Na końcu doprawić pieprzem, ewentualnie solą i imbirem oraz dołożyć połowę skwarek. Zupę podawać z kleksem śmietany oraz posypać pozostałymi skwarkami boczku.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Zupa porowa z ziemniakamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.