Zupa porowa z ziemniakami wraz z deserem stanowi szybki i pożywny posiłek.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 1 - 2 pory
- 800 g ziemniaków
- 1 l bulionu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany (12%)
- 250 ml mleka
- 150 g boczku
- 1 - 2 łyżki majeranku
- 0,5 łyżeczki sypkiego imbiru
- sól i pieprz
Sposób wykonania
Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, udusić, dolać mleko, ponownie udusić. Powstała masa to luźne purée ziemniaczane. W czasie gdy ziemniaki się gotują, przygotować zupę.
Oczyszczone i osuszone pory pokroić w plasterki. Boczek pokroić w paseczki, wrzucić do garnka, przysmażyć na wolnym ogniu aby wytopić tłuszcz. Skwarki boczku wyjąć na talerzyk, a na pozostałym tłuszczy zeszklić pokrojone kawałki pora. Następnie zalać bulionem, doprawić majerankiem, imbirem i solą. Należy pamiętać, że boczek już jest słony. Gotować zupę 10 - 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie delikatnie przełożyć purée ziemniaczane do zupy, dobrze wymieszać i zagotować. Na końcu doprawić pieprzem, ewentualnie solą i imbirem oraz dołożyć połowę skwarek. Zupę podawać z kleksem śmietany oraz posypać pozostałymi skwarkami boczku.
0 komentarzy do: “Zupa porowa z ziemniakami”Dodaj swój