Zupa piwna czy polewka piwna, kiedyś bardzo popularna. Może warto spróbować czym zajadali się nasi pradziadowie i przywrócić to do współczesnego menu.



Składniki
- 1 l piwa jasnego
- 1 łyżeczka goździków
- 0,5 laski wanilii
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 110 ml śmietanki
- bułka pszenna
- 2 łyżki masła klarowanego
- 200 g sera białego
Sposób wykonania
Bułkę pokroić w kostkę i zrumienić na klarowanym maśle. Piwo zagotować z goździkami oraz wanilią, gotować chwilę aby odparować alkohol. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać śmietankę i połączyć wszystkie składniki. Następnie dodać nabierkę gorącego piwa, wymieszać i ponownie wlać do garnka z piwem. Biały ser pokroić w kostkę, rozdzielić na talerze, nalać zupę i posypać grzankami.
0 komentarzy do: “Zupa piwna”Dodaj swój