Zupa piwna na talerzu z serem i grzankami.

Zupa piwna

Zupa piwna czy polewka piwna, kiedyś bardzo popularna. Może warto spróbować czym zajadali się nasi pradziadowie i przywrócić to do współczesnego menu.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 l piwa jasnego
  • 1 łyżeczka goździków
  • 0,5 laski wanilii
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 110 ml śmietanki
  • bułka pszenna
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 200 g sera białego
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Bułkę pokroić w kostkę i zrumienić na klarowanym maśle. Piwo zagotować z goździkami oraz wanilią, gotować chwilę aby odparować alkohol. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać śmietankę i połączyć wszystkie składniki. Następnie dodać nabierkę gorącego piwa, wymieszać i ponownie wlać do garnka z piwem. Biały ser pokroić w kostkę, rozdzielić na talerze, nalać zupę i posypać grzankami.

Moja rada:

Po zagotowaniu piwa można wyjąć goździki i laskę wanilii. Laskę wanilii można zastąpić cukrem waniliowym.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Zupa piwnaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.