"Ogórek zielony ma garniturek!" Pyszna zupa ogórkowa dobra na lato i zimę.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 pora
- kawałek selera
- 400 g ziemniaków
- 4 ogórki kiszone
- 2 l rosołu
- 100 ml śmietanki (słodkiej)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki (krupczatki)
- 6 kulek ziela angielskiego
- 1 ~ 2 listki laurowe
- sól, pieprz, imbir
- koperek
Sposób wykonania
Włoszczyznę i ziemniaki umyć, obrać opłukać, pokroić w kostkę, zalać rosołem. Dołożyć ziele angielskie, listek laurowy, imbir ewentualnie sól i wszystko razem ugotować. W tym czasie ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozpuścić w rondelku łyżkę masła i udusić w nim ogórki. Gdy włoszczyzna jest już miękka dołożyć do nich uduszone ogórki. Śmietankę rozmieszać w kubku z mąką, a następnie z niewielką ilością gorącej zupy i przelać do garnka. Jest to ważne, gdyż po wlaniu śmietanki nierozmieszanej wcześniej z zupą w kubku, śmietanka może się zważyć. Zagotować. Jeśli zupa jest mało kwaśna, należy dodać trochę kwasu od ogórków i zagotować. Przed podaniem posypać ziołami, np. koperkiem.
0 komentarzy do: “Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków”Dodaj swój