Gotowa zupa ogórkowa.

Zupa ogórkowa z kiszonych ogórków

"Ogórek zielony ma garniturek!" Pyszna zupa ogórkowa dobra na lato i zimę.

Dla tylu osób Dla 4 osób Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min.
Składniki Składniki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 pora
  • kawałek selera
  • 400 g ziemniaków
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 l rosołu
  • 100 ml śmietanki (słodkiej)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki (krupczatki)
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 1 ~ 2 listki laurowe
  • sól, pieprz, imbir
  • koperek
Sposób wykonania Sposób wykonania

Włoszczyznę i ziemniaki umyć, obrać opłukać, pokroić w kostkę, zalać rosołem. Dołożyć ziele angielskie, listek laurowy, imbir ewentualnie sól i wszystko razem ugotować. W tym czasie ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozpuścić w rondelku łyżkę masła i udusić w nim ogórki. Gdy włoszczyzna jest już miękka dołożyć do nich uduszone ogórki. Śmietankę rozmieszać w kubku z mąką, a następnie z niewielką ilością gorącej zupy i przelać do garnka. Jest to ważne, gdyż po wlaniu śmietanki nierozmieszanej wcześniej z zupą w kubku, śmietanka może się zważyć. Zagotować. Jeśli zupa jest mało kwaśna, należy dodać trochę kwasu od ogórków i zagotować. Przed podaniem posypać ziołami, np. koperkiem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Zupa ogórkowa z kiszonych ogórkówDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.