Gotowa zupa grzybowa.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów pachnących lasem, a do niej duszone ziemniaki z przyrumienioną cebulką.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Zupa:
  • 400 g świeżych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 gałązki lubczyku
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Ziemniaki:
  • 800 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Grzyby oczyścić, starannie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze cząstki, jeśli jest taka potrzeba, i ugotować w małej ilości osolonej wody. Włoszczyznę umyć, obrać, podzielić na mniejsze kawałki, zalać wodą, osolić dodać ziele angielskie i listek laurowy, ugotować. Do wywaru z warzyw dodać grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Dodać pieprz. W odrobinie zimnej wody rozmieszać dokładnie mąkę i wlać do gotującej się zupy, chwilę pogotować. Następnie dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Zupę grzybową można posypać posiekaną natką pietruszki.

Moja propozycja:

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania ziemniaków, obrać cebulę, drobno pokroić i zrumienić na oleju. Ziemniaki odcedzić, lekko odparować, podusić i dodać gorącą zrumienioną cebulkę. Wszystko dobrze połączyć. Zupa grzybowa z tak przyrządzonymi ziemniakami, podanymi na oddzielnym talerzyku smakuje wybornie.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Zupa grzybowaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.