Zupa grzybowa ze świeżych grzybów pachnących lasem, a do niej duszone ziemniaki z przyrumienioną cebulką.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
Zupa:
- 400 g świeżych grzybów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 gałązki lubczyku
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Ziemniaki:
- 800 g ziemniaków
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- sól
Sposób wykonania
Grzyby oczyścić, starannie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze cząstki, jeśli jest taka potrzeba, i ugotować w małej ilości osolonej wody. Włoszczyznę umyć, obrać, podzielić na mniejsze kawałki, zalać wodą, osolić dodać ziele angielskie i listek laurowy, ugotować. Do wywaru z warzyw dodać grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Dodać pieprz. W odrobinie zimnej wody rozmieszać dokładnie mąkę i wlać do gotującej się zupy, chwilę pogotować. Następnie dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Zupę grzybową można posypać posiekaną natką pietruszki.
Moja propozycja:
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania ziemniaków, obrać cebulę, drobno pokroić i zrumienić na oleju. Ziemniaki odcedzić, lekko odparować, podusić i dodać gorącą zrumienioną cebulkę. Wszystko dobrze połączyć. Zupa grzybowa z tak przyrządzonymi ziemniakami, podanymi na oddzielnym talerzyku smakuje wybornie.
0 komentarzy do: “Zupa grzybowa”Dodaj swój