Zdrowa i pyszna zupa cytrynowa o ciekawym smaku, którą każdy polubi.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 500 g pałek z kurcząt
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- gałązka rozmarynu lub lubczyku
- 8 kulek ziela angielskiego
- 1 ~ 2 listki laurowe
- 1 cytryna
- 1 płaska łyżka mąki
- 0,5 szklanki śmietanki
- sól, imbir, cukier
- świeże zioła np. natka kolendry lub pietruszki
- 150 g makaronu ryżowego
Sposób wykonania
Włoszczyznę umyć, obrać i podzielić na mniejsze części. Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić, dodać listki laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę, gałązkę rozmarynu lub lubczyku i gotować do miękkości. Cytrynę umyć, z połowy wycisnąć sok i dolać do zupy. Drugą połowę obrać, pokroić w kostkę i również dołożyć do garnka. Śmietankę rozmieszać z łyżką mąki, dodać odrobinę zupy dokładnie wymieszać i dolać do garnka z zupą. Na końcu doprawić zupę cytrynową imbirem, ewentualnie szczyptą soli, cukru i zagotować. Podawać z makaronem ryżowym, ugotowanym zgodnie z opisem na opakowaniem. Przed podaniem posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki.
0 komentarzy do: “Zupa cytrynowa”Dodaj swój