Zupa cytrynowa na talerzu.

Zupa cytrynowa

Zdrowa i pyszna zupa cytrynowa o ciekawym smaku, którą każdy polubi.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 500 g pałek z kurcząt
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • gałązka rozmarynu lub lubczyku
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 1 ~ 2 listki laurowe
  • 1 cytryna
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 0,5 szklanki śmietanki
  • sól, imbir, cukier
  • świeże zioła np. natka kolendry lub pietruszki
  • 150 g makaronu ryżowego
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Włoszczyznę umyć, obrać i podzielić na mniejsze części. Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić, dodać listki laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę, gałązkę rozmarynu lub lubczyku i gotować do miękkości. Cytrynę umyć, z połowy wycisnąć sok i dolać do zupy. Drugą połowę obrać, pokroić w kostkę i również dołożyć do garnka. Śmietankę rozmieszać z łyżką mąki, dodać odrobinę zupy dokładnie wymieszać i dolać do garnka z zupą. Na końcu doprawić zupę cytrynową imbirem, ewentualnie szczyptą soli, cukru i zagotować. Podawać z makaronem ryżowym, ugotowanym zgodnie z opisem na opakowaniem. Przed podaniem posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki.

Moja propozycja:

Do zupy cytrynowej świetnym dodatkiem jest ryż, który znakomicie może zastąpić makaron ryżowy.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Zupa cytrynowaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.