Wyrazista w smaku zielona fasolka z cebulką, trochę kwaśna, trochę ostra. Na pewno warta spróbowania.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 450 g fasolki zielonej, mrożonej
- 1 duża cebula
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek greckiej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, może nawet trochę krócej, aby była jędrna. Odcedzić na sicie. W czasie gdy fasolka się studzi, przygotować resztę składników do zielonej fasolki.
Cebulę obrać i pokroić w bardzo, bardzo drobną kosteczkę. Przełożyć do miski, posolić według uznania i zalać wyciśniętym sokiem z cytryny. Pozostawić, aż cebulka się zmoży, a fasolka wystygnie. Zimną fasolkę dodać do miski z cebulką, dodać oliwę oraz świeżo zmielony pieprz i wymieszać.Zielona fasolka jest znakomitym dodatkiem do nóżek z grilla oraz puree z ziemniaków i dyni.
0 komentarzy do: “Zielona fasolka”Dodaj swój