Gotowa zielona fasolka w misce.

Zielona fasolka

Wyrazista w smaku zielona fasolka z cebulką, trochę kwaśna, trochę ostra. Na pewno warta spróbowania.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 450 g fasolki zielonej, mrożonej
  • 1 duża cebula
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek greckiej
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, może nawet trochę krócej, aby była jędrna. Odcedzić na sicie. W czasie gdy fasolka się studzi, przygotować resztę składników do zielonej fasolki.

Cebulę obrać i pokroić w bardzo, bardzo drobną kosteczkę. Przełożyć do miski, posolić według uznania i zalać wyciśniętym sokiem z cytryny. Pozostawić, aż cebulka się zmoży, a fasolka wystygnie. Zimną fasolkę dodać do miski z cebulką, dodać oliwę oraz świeżo zmielony pieprz i wymieszać.Zielona fasolka jest znakomitym dodatkiem do nóżek z grilla oraz puree z ziemniaków i dyni.

Moja rada:

W sezonie najlepiej przygotować sałatkę ze świeżej fasolki. Należy wówczas uwzględnić odpad: obcięte końcówki i ewentualnie łyko, chociaż należy dodać, że u zielonej fasolki jest rzadkością.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Zielona fasolkaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.