Zebra na talerzyku.

Zebra

Dwukolorowa, pręgowana i bardzo smaczna babka czyli zebra.

Dla tylu osób Tortownica: 26 cm  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 200 g oleju (1 szklanka)
  • 220 g wody gazowanej (1 szklanka)
  • 270 g cukru (1,5 szklanki)
  • 400 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
  • 5 jaj
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz i mąka do obsypania boków formy
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić na gęstą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, wodę i dobrze połączyć składniki. Powstałe ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i  dokładnie wymieszać. Do przygotowanej formy  na środek wlewać przemiennie małe porcje ciasta: jasne, na nie ciemne, ponownie jasne, aż do wyczerpania ciasta (patrz zdjęcia). Ciasto jest luźne, więc samo rozpłynie się po formie. Zebrę piec około 40 minut w temperaturze 180°C.

Moja rada:

Jeśli do formy wlewa się małe porcje ciasta, powstają wąskie pręgi, natomiast wlewając większe porcje powstaną szersze pasy.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “ZebraDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.