Dwukolorowa, pręgowana i bardzo smaczna babka czyli zebra.



Składniki
- 200 g oleju (1 szklanka)
- 220 g wody gazowanej (1 szklanka)
- 270 g cukru (1,5 szklanki)
- 400 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 5 jaj
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- tłuszcz i mąka do obsypania boków formy
Sposób wykonania
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić na gęstą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, wodę i dobrze połączyć składniki. Powstałe ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Do przygotowanej formy na środek wlewać przemiennie małe porcje ciasta: jasne, na nie ciemne, ponownie jasne, aż do wyczerpania ciasta (patrz zdjęcia). Ciasto jest luźne, więc samo rozpłynie się po formie. Zebrę piec około 40 minut w temperaturze 180°C.
Moja rada:
Jeśli do formy wlewa się małe porcje ciasta, powstają wąskie pręgi, natomiast wlewając większe porcje powstaną szersze pasy.
0 komentarzy do: “Zebra”Dodaj swój