Zapiekanka z kaszy, sera i mięsa. Niby nic nadzwyczajnego... a może jednak nie?
Dla 6 - 8 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 500 g ugotowanego mięsa
- 500 g białego sera
- 300 g kaszy gryczanej palonej
- 2 szklanki wywaru z grzybów lub rosołu
- 1 duża cebula
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- sól, pieprz czarny
Sposób wykonania
Kaszę wsypać do garnka, zalać wywarem z grzybów i gotować na małym ogniu do miękkości i wyparowania płynu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i zeszklić kawałki cebuli. Kiedy kasza przestygnie, zmielić ją wraz z serem, mięsem i cebulą. Dobrze jest powtórzyć mielenie dwa razy. Do masy wbić całe jajka, doprawić solą i oboma rodzajami pieprzu, a następnie dobrze wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i obsypać tartą bułką. Włożyć masę z kaszy, mięsa i sera, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C około 45 minut, aż masa pięknie się zrumieni. Podawać na ciepło z sosem myśliwskim, grzybowym, pieczeniowym lub pomidorowym.
Moja propozycja:
Na zapiekankę można wykorzystać mięso z ugotowanego wcześniej rosołu. Można również gotując wywar mięsny na zupę dołożyć więcej mięsa przez co bulion będzie bardziej esencjonalny i jednocześnie mięso się ugotuje. Można wykorzystać różne mięsa, nawet te bardziej tłuste. Im więcej rodzajów, tym potrawa będzie smaczniejsza.
Uwaga! Nie należy dokładać mięs wędzonych oraz wędlin.
0 komentarzy do: “Zapiekanka z kaszy”Dodaj swój