Zapiekanka z kaszy na talerzu z dodatkami.

Zapiekanka z kaszy

Zapiekanka z kaszy, sera i mięsa. Niby nic nadzwyczajnego... a może jednak nie?

Dla tylu osób Dla 6 - 8 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 500 g ugotowanego mięsa
  • 500 g białego sera
  • 300 g kaszy gryczanej palonej
  • 2 szklanki wywaru z grzybów lub rosołu
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • sól, pieprz czarny
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Kaszę wsypać do garnka, zalać wywarem z grzybów i gotować na małym ogniu do miękkości i wyparowania płynu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i zeszklić kawałki cebuli. Kiedy kasza przestygnie, zmielić ją wraz z serem, mięsem i cebulą. Dobrze jest powtórzyć mielenie dwa razy. Do masy wbić całe jajka, doprawić solą i oboma rodzajami pieprzu, a następnie dobrze wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i obsypać tartą bułką. Włożyć masę z kaszy, mięsa i sera, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C około 45 minut, aż masa pięknie się zrumieni. Podawać na ciepło z sosem myśliwskim, grzybowym, pieczeniowym lub pomidorowym.

Moja propozycja:

Na zapiekankę można wykorzystać mięso z ugotowanego wcześniej rosołu. Można również gotując wywar mięsny na zupę dołożyć więcej mięsa przez co bulion będzie bardziej esencjonalny i jednocześnie mięso się ugotuje. Można wykorzystać różne mięsa, nawet te bardziej tłuste. Im więcej rodzajów, tym potrawa będzie smaczniejsza.

Uwaga! Nie należy dokładać mięs wędzonych oraz wędlin.

Moja propozycja podania:

Do zapiekanki z kaszy znakomicie pasuje mieszanka sałat w sosie winegret posypana pestkami dyni. Równie dobrze będą smakować różne surówki o wyrazistym smaku. Cennym dodatkiem jest czerwone wytrawne wino oraz czerwone borówki. Z takimi dodatkami zapiekanka z kaszy nadaje się na małą proszoną kolację.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Zapiekanka z kaszyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.