Delikatny biały ryż, cudowne polskie jabłka, zapach cynamonu... i wanilii. Wspaniała zapiekanka z jabłek i ryżu.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiZapiekanka:
- 200 g białego ryżu
- mleko ok 0,75 litra (trzy razy tyle mleka ile wynosi objętość ryżu)
- 800 g jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,25 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki otartej skórki cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
- szczypta soli
- 330 g śmietany 18 % (duży kubek)
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cukru pudru
Sposób wykonania
Ryż opłukać, zalać gorącym mlekiem, dodać utartą skórkę cytryny oraz szczyptę soli i gotować pod przykryciem, powoli około 30 minut (uważać, aby ryż nie przywierał do dna garnka). Ryż można również ugotować w dużej ilości wody jak makaron, ale ugotowany w mleku bardziej pasuje do zapiekanki z jabłkami.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową ryżu, na nim umieścić jabłka posypane cukrem, cynamonem i imbirem. Wypełnić pozostałym ryżem, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać około 40 minut.
Moja propozycja:
Zapiekanka z jabłek i ryżu fantastycznie smakuje z sosem waniliowym. Jest bardzo prosty w wykonaniu: śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, można dołożyć łyżeczkę cukru pudru i sos gotowy.
0 komentarzy do: “Zapiekanka z jabłek”Dodaj swój