Zapiekanka z jabłek i ryżu oraz sosem waniliowym na talerzu.

Zapiekanka z jabłek

Delikatny biały ryż, cudowne polskie jabłka, zapach cynamonu... i wanilii. Wspaniała zapiekanka z jabłek i ryżu.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Zapiekanka:
  • 200 g białego ryżu
  • mleko ok 0,75 litra (trzy razy tyle mleka ile wynosi objętość ryżu)
  • 800 g jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,25 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki otartej skórki cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • szczypta soli
Sos waniliowy:
  • 330 g śmietany 18 % (duży kubek)
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ryż opłukać, zalać gorącym mlekiem, dodać utartą skórkę cytryny oraz szczyptę soli i gotować pod przykryciem, powoli około 30 minut (uważać, aby ryż nie przywierał do dna garnka). Ryż można również ugotować w dużej ilości wody jak makaron, ale ugotowany w mleku bardziej pasuje do zapiekanki z jabłkami.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową ryżu, na nim umieścić jabłka posypane cukrem, cynamonem i imbirem. Wypełnić pozostałym ryżem, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać około 40 minut.

Moja propozycja:

Zapiekanka z jabłek i ryżu fantastycznie smakuje z sosem waniliowym. Jest bardzo prosty w wykonaniu: śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, można dołożyć łyżeczkę cukru pudru i sos gotowy.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Zapiekanka z jabłekDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.