Słodkie gruszki na maślanym kruchym spodzie, wtopione w pikantną mieszankę serów. Wykwintna i ciekawa w smaku, wytrawna tarta z gruszkami.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiCiasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 0,25 szklanki wody
- szczypta soli
- 250 g białego sera
- 250 g sera pleśniowego
- 4 jajka
- 2 gruszki
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Mąkę, twarde masło, wodę i sól zagnieść szybko na jednolite ciasto. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Jaja umyć, wbić do miseczki i roztrzepać, dołożyć do nich rozkruszony biały ser. Gruszki podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wymościć formę do pieczenia tart ciastem, nakłuć spód w paru miejscach widelcem i podpiec w 200°C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika, wlać jajka wymieszane z białym serem, posypać kawałkami sera pleśniowego, na wierzchu poukładać plasterki gruszek i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Szybko włożyć do piekarnika i piec następne 20 minut w temperaturze 175°C.
Moja propozycja:
Wytrawna tarta z gruszkami znakomicie smakuje z sałatą z sosem winegret, uprażonymi pestkami dyni posypana koperkiem.
0 komentarzy do: “Wytrawna tarta z gruszkami”Dodaj swój