Wytrawna tarta z gruszkami na talerzu z sałatą.

Wytrawna tarta z gruszkami

Słodkie gruszki na maślanym kruchym spodzie, wtopione w pikantną mieszankę serów. Wykwintna i ciekawa w smaku, wytrawna tarta z gruszkami.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 0,25 szklanki wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • 250 g białego sera
  • 250 g sera pleśniowego
  • 4 jajka
  • 2 gruszki
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mąkę, twarde masło, wodę i sól zagnieść szybko na jednolite ciasto. Uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Jaja umyć, wbić do miseczki i roztrzepać, dołożyć do nich rozkruszony biały ser. Gruszki podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wymościć formę do pieczenia tart ciastem, nakłuć spód w paru miejscach widelcem i podpiec w 200°C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika, wlać jajka wymieszane z białym serem, posypać kawałkami sera pleśniowego, na wierzchu poukładać plasterki gruszek i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Szybko włożyć do piekarnika i piec następne 20 minut w temperaturze 175°C.

Moja propozycja:

Wytrawna tarta z gruszkami znakomicie smakuje z sałatą z sosem winegret, uprażonymi pestkami dyni posypana koperkiem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Wytrawna tarta z gruszkamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.