Wspaniałym dodatkiem do deserów, tortów i innych ciast są wiśnie w spirytusie.
Około 3 - 4 słoiczki Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 1 kg wiśni netto (bez pestek)
- 1 kg cukru
- spirytus
Sposób wykonania
Wiśnie opłukać, osączyć na durszlaku i wydrylować. Włożyć do miski i zasypać cukrem, nie mieszać. Tak przysypane cukrem pozostawić na dwa lub trzy dni, aż puszczą sok. Dopiero wówczas wymieszać. Wyłowić wiśnie i poprzekładać do wyparzonych słoiczków o pojemności ok. 300 ml. Do każdego z nich wlać 3 łyżki spirytusu i mocno zakręcić, nie pasteryzować. Jeśli słoiki są większe należy zwiększyć proporcjonalnie ilość spirytusu. Im dłużej wiśnie są w słoiku, tym smaczniejsze. Wiśnie w spirytusie są znakomitym dodatkiem do tortów, deserów, lodów.
Sok, który jest ubocznym produktem wiśni w spirytusie, zlać do wyparzonych słoików lub butelek zamknąć, pasteryzować około 20 minut. Można go zużyć zimą do herbaty czy budyniu.
0 komentarzy do: “Wiśnie w spirytusie”Dodaj swój