Wiśnie w spirytusie zamknięte w słoiczku.

Wiśnie w spirytusie

 

Wspaniałym dodatkiem do deserów, tortów i innych ciast są wiśnie w spirytusie.

Dla tylu osób Około 3 - 4 słoiczki  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 kg wiśni netto (bez pestek)
  • 1 kg cukru
  • spirytus
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Wiśnie opłukać, osączyć na durszlaku i wydrylować. Włożyć do miski i zasypać cukrem, nie mieszać. Tak przysypane cukrem pozostawić na dwa lub trzy dni, aż puszczą sok. Dopiero wówczas wymieszać. Wyłowić wiśnie i poprzekładać do wyparzonych słoiczków o pojemności ok. 300 ml. Do każdego z nich wlać 3 łyżki spirytusu i mocno zakręcić, nie pasteryzować. Jeśli słoiki są większe należy zwiększyć proporcjonalnie ilość spirytusu. Im dłużej wiśnie są w słoiku, tym smaczniejsze. Wiśnie w spirytusie są znakomitym dodatkiem do tortów, deserów, lodów.

Sok, który jest ubocznym produktem wiśni w spirytusie, zlać do wyparzonych słoików lub butelek zamknąć, pasteryzować około 20 minut. Można go zużyć zimą do herbaty czy budyniu.

Moja rada:

Przygotowując wiśnie w spirytusie warto zrobić przynajmniej z podwójnej porcji produktów.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Wiśnie w spirytusieDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.