Smażona wątróbka z cebulką, pachnąca majerankiem przygoda smakowa już nie tylko dla wybrańców.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 600 - 700 g wątróbki z drobiu
- 1 cebula
- 1 łyżka majeranku
- 1 - 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- olej do smażenia
- pieprz, imbir
Sposób wykonania
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, poodcinać błony, posypać majerankiem, imbirem i mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć wątróbkę z jednej strony. Następnie przewrócić, obsmażać surową część i nałożyć pokrojoną w piórka cebulkę. Pod koniec smażenia podlać sosem sojowym. Wątróbka powinna być z wierzchu zrumieniona, a wewnątrz różowa. Na końcu oprószyć pieprzem. Nie solić, gdyż sos sojowy jest wystarczająco słony! Wątróbka drobiowa znakomicie komponuje się z ziemniaczkami z wody posypanymi koperkiem, ale również z kluseczkami lub pieczywem.
Ciekawa propozycja, wątróbka z sosem sojowym. Warto spróbować.
Również tak uważamy, zdecydowanie warto spróbować!