Usmażona wątróbka drobiowa na talerzu z dodatkami.

Wątróbka drobiowa

Smażona wątróbka z cebulką, pachnąca majerankiem przygoda smakowa już nie tylko dla wybrańców.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 600 - 700 g wątróbki z drobiu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • olej do smażenia
  • pieprz, imbir
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wątróbkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, poodcinać błony, posypać majerankiem, imbirem i mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć wątróbkę z jednej strony. Następnie przewrócić, obsmażać surową część i nałożyć pokrojoną w piórka cebulkę. Pod koniec smażenia podlać sosem sojowym. Wątróbka powinna być z wierzchu zrumieniona, a wewnątrz różowa. Na końcu oprószyć pieprzem. Nie solić, gdyż sos sojowy jest wystarczająco słony! Wątróbka drobiowa znakomicie komponuje się z ziemniaczkami z wody posypanymi koperkiem, ale również z kluseczkami lub pieczywem.

Moja propozycja warzywa to:

Świetnym uzupełnieniem do wątróbki jest czerwona kapustą z goździkami oraz uprażonymi jabłuszkami.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

2 komentarzy do: “Wątróbka drobiowaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.