Peerelowskie ciasto W-Zetka wymyślone na pamiątkę oddania do użytku trasy W-Z w Warszawie. Posmakujmy trochę absurdu!



Biszkopt:Składniki
- 5 jaj
- 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 180 g cukru (1 szklanka)
- 40 g kakao (4 ~ 5 łyżek)
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 1 litr śmietanki 30%
- 5 łyżeczek żelatyny
- 100 ml mleka
- cukier waniliowy
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 25 g masła
Sposób wykonania
Mąkę i kakao przesiać żeby nie było grudek, dodać proszek do pieczenia, połączyć składniki. Ubić białka z pięciu jaj, pod koniec dosypać cukier, dalej ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i wmieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Dosypać przygotowaną wcześniej mieszankę mąki, kakao i proszku do pieczenia, lekko połączyć łyżką. Dno tortownicy można wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne). Ciasto przelać do tortownicy i piec około 20 minut w temperaturze 160°C. Poczekać aż wystygnie i rozciąć na dwa krążki.
Do rondelka wsypać żelatynę i zalać mlekiem. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzać żeby się rozpuściła. Nie gotować! Śmietankę ubić z porcją cukru waniliowego, dodać gęstniejącą żelatynę i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na jednym płacie biszkoptu, a drugim nakryć (zob. zdjęcia). Rozpuścić masło w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, cały czas podgrzewając mieszać aż powstanie jednolita polewa. Pokryć nią wierzchni krążek ciasta. Dwukolorowa W-Zetka tradycyjnie powinna mieć na każdym kawałku biały kleksik. W tym celu należy odłożyć trochę śmietany i zrobić dekoracje. Można również utrzeć 2-3 kosteczki czekolady na tarce i oprószyć wierzch ciasta.
…zjadłoby się trochę tego absurdu…