Pachnące jałowcem, majerankiem udka z grzybami leśnymi. Prosty i pyszny obiad.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 6 udek kurzych
- 3 g suszonych leśnych grzybów
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki jałowca
- mąka
- olej do smażenia
- pieprz ziołowy
- sól
Sposób wykonania
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie najlepiej dzień wcześniej. Czosnek obrać, ziele angielskie i jałowiec utłuc w moździerzu. Udka opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem ziołowym, obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej, mocno rozgrzać i obsmażyć kawałki kurczaka z każdej strony. Przełożyć na patelnię grzyby wraz z wodą w której się moczyły, dodać majeranek, utłuczone ziele angielskie z jałowcem, czosnek przeciśnięty przez praskę, posolić. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu, aż mięso i grzyby będą miękkie.
Moja propozycja:
Udka z grzybami dobrze smakują z ziemniakami oraz surówką z ogórków i cebuli.
Równie dobrze smakują z kaszami, kluskami i makaronami oraz innymi surówkami czy gotowanymi warzywami.
0 komentarzy do: “Udka z grzybami”Dodaj swój