Udka z grzybami, ziemniakami i surówką na talerzu.

Udka z grzybami

Pachnące jałowcem, majerankiem udka z grzybami leśnymi. Prosty i pyszny obiad.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 6 udek kurzych
  • 3 g suszonych leśnych grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżeczki  ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki jałowca
  • mąka
  • olej do smażenia
  • pieprz ziołowy
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie najlepiej dzień wcześniej. Czosnek obrać, ziele angielskie i jałowiec utłuc w moździerzu. Udka opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem ziołowym, obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej, mocno rozgrzać i obsmażyć kawałki kurczaka z każdej strony. Przełożyć na patelnię grzyby wraz z  wodą w której się moczyły, dodać majeranek, utłuczone ziele angielskie z jałowcem, czosnek przeciśnięty przez praskę, posolić. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu, aż mięso i grzyby będą miękkie.

Moja propozycja:

Udka z grzybami dobrze smakują z ziemniakami oraz surówką z ogórków i cebuli.

Równie dobrze smakują z kaszami, kluskami i makaronami oraz innymi surówkami czy gotowanymi warzywami.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Udka z grzybamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.