Udka na ostro z nutą miodu, podane z aromatyczną kaszą i surówką z młodej kapusty.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 6 pałek kurzych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 0,3 łyżeczki chili
- 0,5 łyżeczki papryki
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka miodu
- sól
Sposób wykonania
Zrobić bejcę. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, dodać koncentrat pomidorowy, oliwę, miód, chili, paprykę, imbir i sól. Dokładnie wymieszać. Udka opłukać, osuszyć i natrzeć bejcą. Dobrze jest włożyć do lodówki na dwie godziny, aby na mięso nasiąknęło aromatem marynaty. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem i piec 30 - 40 minut w temperaturze 200°C. Na pięć ostatnich minut włączyć grill w piekarniku, wówczas udka będą bardziej chrupiące.
Moja propozycja:
Udka na ostro mają zdecydowany, pikantny smak. Doskonałym dodatkiem będzie łagodna kasza gryczana z rodzynkami i migdałami oraz surówka z młodej kapusty i aromatycznego koperku.
0 komentarzy do: “Udka na ostro”Dodaj swój