Gotowe udka na ostro z dodatkami na talerzu.

Udka na ostro

Udka na ostro z nutą miodu, podane z aromatyczną kaszą i surówką z młodej kapusty.

Dla tylu osób Dla 3 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 6 pałek kurzych
Bejca:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,3 łyżeczki chili
  • 0,5 łyżeczki papryki
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Zrobić bejcę. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, dodać koncentrat pomidorowy, oliwę, miód, chili, paprykę, imbir i sól. Dokładnie wymieszać. Udka opłukać, osuszyć i natrzeć bejcą. Dobrze jest włożyć do lodówki na dwie godziny, aby na mięso nasiąknęło aromatem marynaty. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem i piec 30 - 40 minut w temperaturze 200°C. Na pięć ostatnich minut włączyć grill w piekarniku, wówczas udka będą bardziej chrupiące.

Moja propozycja:

Udka na ostro mają zdecydowany, pikantny smak. Doskonałym dodatkiem będzie łagodna kasza gryczana z rodzynkami i migdałami oraz surówka z młodej kapusty i aromatycznego koperku.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Udka na ostroDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.