Gotowa tortilla z papryka oliwkami i serem.

Tortilla z papryką, oliwkami i serem

Tortilla z papryką - specjał hiszpański znany na całym świecie.

Dla tylu osób Dla 4 osób Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min.
Składniki Składniki
  • 1 cukinia
  • 1 pęczek dymki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 ~ 15 oliwek bez pestek
  • ok. 100 g sera żółtego (np. goudy)
  • sól i pieprz do smaku
  • 8 ~ 10 jajek
  • 6 ~ 8 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
  • opcjonalnie świeże zioła
Sposób wykonania Sposób wykonania

Cukinię, paprykę, dymkę umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w cienkie plasterki, dymkę w krążki, paprykę na niewielkie kawałki, a cebulkę poszatkować. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dołożyć pozostałe warzywa i smażyć wszystko razem parę minut. Posolić i popieprzyć do smaku, dołożyć oliwki. Jajka umyć, wbić do miski, roztrzepać, a następnie dołożyć utarty żółty ser i wymieszać. Warzywa z patelni przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i zalać całość jajkami z serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 20 ~ 25 minut w temperaturze 180°C aż jajka zetną się na całej powierzchni zapiekanki. Gdy tortilla jest gotowa, wyjąć z piekarnika i pokroić na porcje.

Moja propozycja:

Na każdy kawałek tortilli nałożyć kleks kwaśnej śmietany. Można udekorować świeżymi ziołami np. bazylią.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Tortilla z papryką, oliwkami i seremDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.