Tortilla z papryką - specjał hiszpański znany na całym świecie.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 1 cukinia
- 1 pęczek dymki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 10 ~ 15 oliwek bez pestek
- ok. 100 g sera żółtego (np. goudy)
- sól i pieprz do smaku
- 8 ~ 10 jajek
- 6 ~ 8 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
- opcjonalnie świeże zioła
Sposób wykonania
Cukinię, paprykę, dymkę umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w cienkie plasterki, dymkę w krążki, paprykę na niewielkie kawałki, a cebulkę poszatkować. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie dołożyć pozostałe warzywa i smażyć wszystko razem parę minut. Posolić i popieprzyć do smaku, dołożyć oliwki. Jajka umyć, wbić do miski, roztrzepać, a następnie dołożyć utarty żółty ser i wymieszać. Warzywa z patelni przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i zalać całość jajkami z serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 20 ~ 25 minut w temperaturze 180°C aż jajka zetną się na całej powierzchni zapiekanki. Gdy tortilla jest gotowa, wyjąć z piekarnika i pokroić na porcje.
Moja propozycja:
Na każdy kawałek tortilli nałożyć kleks kwaśnej śmietany. Można udekorować świeżymi ziołami np. bazylią.
0 komentarzy do: “Tortilla z papryką, oliwkami i serem”Dodaj swój