Tortilla meksykańska na talerzu z sałatą.

Tortilla meksykańska

Tortilla nadziana kolorowym i pikantnym farszem, a do niej chrupka zielona sałata. Aż jeść się chce!

Dla tylu osób Dla 6 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 6 tortilli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • 4 pomidory limy (lub 0,5 puszki pomidorów)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 1 puszka kukurydzy (340 g)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mięso opłukać, osuszyć papierowy ręcznikiem i każdą polędwiczkę pokroić na cztery lub pięć części. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić w niewielkie cząstki. Rozgrzać olej w garnku, zeszklić w nim cebulkę a następnie dołożyć kawałki papryki, chwilę poddusić. Dodać mięso i przez parę minut obsmażać. Odcedzoną fasolę i kukurydzę dodać do garnka, posolić, dosypać przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać pomidory pokrojone w grubszą kostkę. Wszystko razem chwilę poddusić. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, aby zagęścić sos. Odgrzać tortille, nałożyć farsz mięsno-warzywny i zawinąć . Podawać bezpośrednio po zrobieniu.

Wegetariańska wersja tortilli meksykańskiej:

Można zrobić tortillę meksykańską bez mięsa. Jest również bardzo smaczna, ale żeby uzyskać sześć porcji, należy zwiększyć ilość warzyw.

Moja propozycja warzywa to:

Do tortilli meksykańskiej świetnym uzupełnieniem jest sałata polana sosem winegret.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Tortilla meksykańskaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.