Tortilla nadziana kolorowym i pikantnym farszem, a do niej chrupka zielona sałata. Aż jeść się chce!
Dla 6 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 6 tortilli
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 4 pomidory limy (lub 0,5 puszki pomidorów)
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
- 1 puszka kukurydzy (340 g)
- 2 łyżki oleju
- 1 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki chili
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- sól
Sposób wykonania
Mięso opłukać, osuszyć papierowy ręcznikiem i każdą polędwiczkę pokroić na cztery lub pięć części. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić w niewielkie cząstki. Rozgrzać olej w garnku, zeszklić w nim cebulkę a następnie dołożyć kawałki papryki, chwilę poddusić. Dodać mięso i przez parę minut obsmażać. Odcedzoną fasolę i kukurydzę dodać do garnka, posolić, dosypać przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać pomidory pokrojone w grubszą kostkę. Wszystko razem chwilę poddusić. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, aby zagęścić sos. Odgrzać tortille, nałożyć farsz mięsno-warzywny i zawinąć . Podawać bezpośrednio po zrobieniu.
Wegetariańska wersja tortilli meksykańskiej:
Można zrobić tortillę meksykańską bez mięsa. Jest również bardzo smaczna, ale żeby uzyskać sześć porcji, należy zwiększyć ilość warzyw.
0 komentarzy do: “Tortilla meksykańska”Dodaj swój