Tort z truskawkami na talerzyku.

Tort z truskawkami

Czekoladowy biszkopt, na nim puszysty biały krem z czekoladowymi zdobieniami, a wierzch pokryty ćwiartkami świeżych truskawek.

Dla tylu osób Tortownica: 28 cm   Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 80 min. 
Składniki   Składniki
Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 135 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 2 śmietany kremówki (po 330 ml)
  • 2 serki mascarpone ( po 250 g)
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 usztywniacze do śmietany
Do dekoracji:
  • 300 g świeżych truskawek
  • 40 g gorzkiej czekolady
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Odmierzyć mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wsypać do miski i wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao należy przesiać przez sito, aby nie było grudek. Białka z cukrem ubić mikserem na gęstą masę, następnie dodać żółtka i chwilkę jeszcze ubijać na najniższych obrotach. Na końcu dołożyć mieszankę mąki z kakao i proszkiem, delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 20 minut.

Ubić kremówkę z usztywniaczami, dołożyć serki mascarpone i cukry waniliowe, dalej ubijać, aby powstała jednolita masa. Przełożyć ją na wystudzony biszkopt. Uformować kształt tortu, wyrównać boki i wierzch. Wstawić do lodówki na godzinę lub dwie, aby masa stężała. Czekoladę włożyć do narożnika woreczka foliowego, następnie do gorącej wody, aby się rozpuściła. Kiedy będzie płynna, odciąć narożnik woreczka i przez powstałą dziurkę wyciskać czekoladę na tort. Po zastygnięciu czekolady poukładać ćwiartki truskawek.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

4 komentarzy do: “Tort z truskawkamiDodaj swój

  1. Zrobiłam na moje urodziny, bardzo wszystkim smakował. Nie mogłam kupić truskawek, więc położyłam na wierzchu maliny. Dlatego można ten mój tort nazwać „tort z malinami”. Przepis bardzo dobry. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.