Czekoladowy biszkopt, na nim puszysty biały krem z czekoladowymi zdobieniami, a wierzch pokryty ćwiartkami świeżych truskawek.
Tortownica: 28 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 80 min.SkładnikiBiszkopt:
- 5 jaj
- 135 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 śmietany kremówki (po 330 ml)
- 2 serki mascarpone ( po 250 g)
- 2 cukry waniliowe
- 2 usztywniacze do śmietany
- 300 g świeżych truskawek
- 40 g gorzkiej czekolady
Sposób wykonania
Odmierzyć mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wsypać do miski i wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao należy przesiać przez sito, aby nie było grudek. Białka z cukrem ubić mikserem na gęstą masę, następnie dodać żółtka i chwilkę jeszcze ubijać na najniższych obrotach. Na końcu dołożyć mieszankę mąki z kakao i proszkiem, delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 20 minut.
Ubić kremówkę z usztywniaczami, dołożyć serki mascarpone i cukry waniliowe, dalej ubijać, aby powstała jednolita masa. Przełożyć ją na wystudzony biszkopt. Uformować kształt tortu, wyrównać boki i wierzch. Wstawić do lodówki na godzinę lub dwie, aby masa stężała. Czekoladę włożyć do narożnika woreczka foliowego, następnie do gorącej wody, aby się rozpuściła. Kiedy będzie płynna, odciąć narożnik woreczka i przez powstałą dziurkę wyciskać czekoladę na tort. Po zastygnięciu czekolady poukładać ćwiartki truskawek.
Jeśli tak dobrze smakuje jak wygląda, to muszę koniecznie zrobić.
Serdecznie zachęcamy!
Zrobiłam na moje urodziny, bardzo wszystkim smakował. Nie mogłam kupić truskawek, więc położyłam na wierzchu maliny. Dlatego można ten mój tort nazwać „tort z malinami”. Przepis bardzo dobry. Polecam
Życzymy wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!