Ciemny czekoladowy biszkopt, a na nim biała masa z zsiadłego mleka oblana gęstą czekoladą. Niepowtarzalny, dwukolorowy tort - rozkosz dla podniebienia... Uwaga! Niebezpieczny dla bioder.



Biszkopt:Składniki
- 5 jaj
- 135 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g masła
- 400 g gęstego mleka zsiadłego (bez serwatki, można zastąpić jogurtem greckim)
- 10 łyżek cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- 100 g masła
- 3 łyżki kakao
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki wody
Sposób wykonania
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Odmierzyć mąkę oraz kakao i wsypać przez sito do miski. Dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić z cukrem na gęstą masę, dodać żółtka i chwilkę jeszcze ubijać mikserem na najniższych obrotach. Na końcu wsypać mieszankę mąki, kakao i proszku do pieczenia, delikatnie połączyć składniki. Ciasto przelać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 20 minut.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi na puszystą masę. Stopniowo dodawać, małymi porcjami zsiadłe mleko. Dobrze ucierać, aby masło wchłonęło mleko. Na wystudzony biszkopt nałożyć masę, uformować kształt tortu, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki, żeby masa stężała.
Do rondelka włożyć masło, cukier, kakao i wodę. Podgrzewać na wolnym ogniu, przez cały czas energicznie mieszając, aż wszystkie składniki połączą się tworząc polewę czekoladową. Zdjąć z ognia w dalszym ciągu miesząc, aby ostudzić polewę. Schłodzoną pokryć wierzch tortu.
For this, you need to develop smart contracts from Ethereum.