Czekoladowy biszkopt a na nim rozpływająca się w ustach rześka, puszysta masa z nuta wanilii. Tort "ptasie mleczko", które można jeść... jeść... jeść...



Biszkopt:Składniki
- 5 jaj
- 135 g cukru (0,75 szklanki)
- 80 g mąki pszennej (0,5 szklanki)
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 660 ml śmietanki kremówki (2 duże kubki)
- 500 g białego sera mielonego (wiaderko)
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 cukry waniliowe
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g czekoladowych wiórków
Sposób wykonania
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Mąkę odmierzyć, dosypać do niej kakao, które należy przesiać przez sito, aby pozbyć się grudek. Następnie dosypać łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. Białka ubić, gdy zaczną gęstnieć dosypać cukier i dalej ubijać do czasu powstania gęstej masy. Dodać żółtka i chwilę jeszcze ubijać mikserem na najniższych obrotach. Na końcu dodać wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć wszystkie składniki biszkoptu. Ciasto przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C około 20 minut.
Zagotować 220 ml wody (1 szklanka), rozpuścić w niej obydwie galaretki i pozostawić do ostygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę ubić, dołożyć ser, cukry waniliowe i jeszcze chwilę ubijać mikserem (na najniższych obrotach) do czasu, aż powstanie jednolita masa. Na końcu dolewać małymi partiami gęstniejącą galaretkę i delikatnie ubijać mikserem. Powstałą masę wylać na wystudzony biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki, aby masa stężała.
Gotowy tort "ptasie mleczko" udekorować czekoladowymi wiórkami.
0 komentarzy do: “Tort „ptasie mleczko””Dodaj swój