Tort "ptasie mleczko" na talerzyku.

Tort „ptasie mleczko”

Czekoladowy biszkopt a na nim rozpływająca się w ustach rześka, puszysta masa z nuta wanilii. Tort "ptasie mleczko", które można jeść... jeść... jeść...

Dla tylu osób Tortownica 28 cm  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 70 min. 
Składniki   Składniki
Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 135 g cukru (0,75 szklanki)
  • 80 g mąki pszennej (0,5 szklanki)
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • 660 ml śmietanki kremówki (2 duże kubki)
  • 500 g białego sera mielonego (wiaderko)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:
  • 50 g czekoladowych wiórków
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Mąkę odmierzyć, dosypać do niej kakao, które należy przesiać przez sito, aby pozbyć się grudek. Następnie dosypać łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. Białka ubić, gdy zaczną gęstnieć dosypać cukier i dalej ubijać do czasu powstania gęstej masy. Dodać żółtka i chwilę jeszcze ubijać mikserem na najniższych obrotach. Na końcu dodać wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć wszystkie składniki biszkoptu. Ciasto przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 160°C około 20 minut.

Zagotować 220 ml wody (1 szklanka), rozpuścić w niej obydwie galaretki i pozostawić do ostygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę ubić, dołożyć ser, cukry waniliowe i jeszcze chwilę ubijać mikserem (na najniższych obrotach) do czasu, aż powstanie jednolita masa. Na końcu dolewać małymi partiami gęstniejącą galaretkę i delikatnie ubijać mikserem. Powstałą masę wylać na wystudzony biszkopt, wyrównać i włożyć do lodówki, aby masa stężała.

Gotowy tort "ptasie mleczko" udekorować czekoladowymi wiórkami.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Tort „ptasie mleczko”Dodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.