Tort pomarańczowy na talerzyku.

Tort pomarańczowy

Orzeźwiający tort czekoladowy. Wyrazisty biszkopt pokryty puchatą masą z ubitej śmietanki i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, udekorowany gorzką czekoladą.

Dla tylu osób Tortownica: 28 cm   Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 100 min. 
Składniki   Składniki
Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 135 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
Masa:
  • 500 ml soku z pomarańczy (około 6 sztuk)
  • 100 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 mi śmietanki kremówki
  • żelatyna na 1 litr płynu
Do dekoracji:
  • 40 g gorzkiej czekolady lub gotowe ozdoby czekoladowe
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Biszkopt. Dno tortownicy wymościć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Odmierzyć mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wsypać do miski przesiewając przez sito aby nie było grudek, wymieszać. Białka z cukrem ubić mikserem na bardzo gęstą pianę. Następnie dolać żółtka, chwilę ubijać na najniższych obrotach aby powstała jednolita masa. Dosypać mieszaninę mąki, kakao oraz proszku do pieczenia i delikatnie połączyć łyżką. Na końcu dodać otartą skórkę z pomarańczy, wymieszać. Wlać do tortownicy i piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 160°C.

Masa. Wycisnąć sok z pomarańczy, można przecedzić przez sitko. Do małej miseczki odlać około 100 ml soku i namoczyć w nim żelatynę. Resztę soku pomarańczowego przelać do rondla zagotować z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, zdjąć garnek z palnika, dodać napęczniałą żelatynę w soku i mieszać aż się roztopi. Należy odczekać aż galaretka ostygnie.Wystudzony biszkopt przełożyć na talerz i otoczyć obręczą do tortów. Schłodzona śmietankę ubić, dodać serek mascarpone i dalej ubijać. Na końcu dodać gęstniejącą galaretkę pomarańczową. Przełożyć masę na biszkopt, szybko wyrównać, gdyż galaretka szybko tężeje. Włożyć tort do lodówki na parę godzin.

Moja propozycja dekoracji:

Dekoracja. Czekoladę rozkruszyć. Włożyć do woreczka foliowego, a następnie do rondelka z wrzątkiem, który należy przykryć pokrywką. Poczekać, aż czekolada rozpuści się. Wówczas przekłuć woreczek i wyduszając czekoladę ozdobić tort. Można również kupić gotowe ozdoby czekoladowe i nimi dekorować.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Tort pomarańczowyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.