Tort piastowski na talerzyku.

Tort piastowski

Pulchny biszkopt, wspaniałe polskie jabłka i puszysta bita śmietana połączone razem tworzą pyszny tort piastowski.

Dla tylu osób Blaszka 28 cm  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 80 min. 
Składniki   Składniki
Biszkopt:
  • 120 g cukru (2/3 szklanki)
  • 55 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
  • 60 g mąki ziemniaczanej ( 1/3 szklanki)
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
  • 1,5 kg jabłek netto (obranych, bez gniazd nasiennych)
  • 4,5 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wody ( mniej niż połowa szklanki)
  • 2 śmietanki 30 % po 330 g
  • usztywniacze do śmietany
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Białka z cukrem ubić mikserem na gęstą masę. Dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, żółtka i delikatnie połączyć mikserem na najniższych obrotach. Wlać ciasto biszkoptowe do tortownicy i piec 20 - 25 minut w temperaturze 160°C. Formy niczym nie smarować, warto wyłożyć dno papierem do pieczenia, wtedy łatwiej wyjąć delikatne ciasto.

Jabłka umyć, obrać, pousuwać gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki. Na dno garnka wlać trzy łyżki wody, wsypać kawałki jabłek i rozgotować je. Jeśli są mało słodkie można dodać łyżkę lub dwie cukru, jeśli są mało kwaśne, doprawić sokiem z cytryny. Żelatynę wsypać do malutkiego garnka, wlać 100 ml zimnej przegotowanej wody i pozostawić. Kiedy wchłonie wodę i dobrze napęcznieje, podgrzać żeby się rozpuściła, ale nie zagotować! Rozpuszczoną żelatynę wlać do rozgotowanych jabłek. Wystudzony biszkopt wyjąć z tortownicy i położyć na paterę, obłożyć formą do tortów (zob. zdjęcia), nanieść tężejącą masę z jabłek, wyrównać i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Śmietankę ubić z usztywniaczem, aby się nie rozpuściła i nałożyć na stężałą warstwę jabłkową.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Tort piastowskiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.