Pulchny biszkopt, wspaniałe polskie jabłka i puszysta bita śmietana połączone razem tworzą pyszny tort piastowski.
Blaszka 28 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 80 min.SkładnikiBiszkopt:
- 120 g cukru (2/3 szklanki)
- 55 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
- 60 g mąki ziemniaczanej ( 1/3 szklanki)
- 4 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek netto (obranych, bez gniazd nasiennych)
- 4,5 łyżeczki żelatyny
- 100 ml wody ( mniej niż połowa szklanki)
- 2 śmietanki 30 % po 330 g
- usztywniacze do śmietany
Sposób wykonania
Białka z cukrem ubić mikserem na gęstą masę. Dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, żółtka i delikatnie połączyć mikserem na najniższych obrotach. Wlać ciasto biszkoptowe do tortownicy i piec 20 - 25 minut w temperaturze 160°C. Formy niczym nie smarować, warto wyłożyć dno papierem do pieczenia, wtedy łatwiej wyjąć delikatne ciasto.
Jabłka umyć, obrać, pousuwać gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki. Na dno garnka wlać trzy łyżki wody, wsypać kawałki jabłek i rozgotować je. Jeśli są mało słodkie można dodać łyżkę lub dwie cukru, jeśli są mało kwaśne, doprawić sokiem z cytryny. Żelatynę wsypać do malutkiego garnka, wlać 100 ml zimnej przegotowanej wody i pozostawić. Kiedy wchłonie wodę i dobrze napęcznieje, podgrzać żeby się rozpuściła, ale nie zagotować! Rozpuszczoną żelatynę wlać do rozgotowanych jabłek. Wystudzony biszkopt wyjąć z tortownicy i położyć na paterę, obłożyć formą do tortów (zob. zdjęcia), nanieść tężejącą masę z jabłek, wyrównać i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Śmietankę ubić z usztywniaczem, aby się nie rozpuściła i nałożyć na stężałą warstwę jabłkową.
0 komentarzy do: “Tort piastowski”Dodaj swój