Tort migdałowy ze śliwkami...to roskosz jedzenia.



Biszkopt:Składniki
- 5 jaj
- 100 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 40 g mielonych migdałów
- olejek migdałowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śliwek (netto, bez pestek)
- 6 łyżek cukru
- 8 goździków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki przegotowanej, zimnej wody
- 2 kubki śmietanki 30% po 330 ml
- 2 usztywniacze do śmietany
- 50 g płatków migdałowych
Sposób wykonania
Biszkopt. Dno formy do tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Jajka umyć, wbić białka do miski i ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dosypać cukier i dalej ubijać, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka, parę kropli olejku migdałowego i delikatnie połączyć. Na końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, ponownie delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego na 160°C. Piec przez 20 - 25 minut. Po upieczeniu, biszkopt wyjąć z piekarnika i nakryć tortownicę dużą pokrywką zostawiając mały lufcik, aby odparowała para.
W moździerzu utrzeć goździki na pył. Dwie łyżeczki żelatyny wsypać do małego rondelka i zalać czterema łyżkami przegotowanej ale zimnej wody. Śliwki opłukać na sicie, usunąć pestki, przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu mieszając do czasu, aż puszczą sok. Wówczas dodać utarte goździki, cukier i gotować na wolnym ogniu do czasu, gdy owoce rozgotują się. Do kubka wsypać dwie łyżeczki maki ziemniaczanej, wlać odrobine wody, dobrze rozmieszać i wlać zawiesinę do masy śliwkowej. Energicznie zamieszać i chwilkę jeszcze gotować, aby mąka zgęstniała. Na końcu podgrzać napęczniałą żelatynę, żeby rozpuściła się, ale nie gotować. Dodać ją do garnka ze śliwkami.Na suchej patelni przesmażyć lekko płatki migdałowe. Ubić śmietankę z usztywniaczem. Wystudzony biszkopt przełożyć na paterę i nałożyć obręcz do tortów. Częścią bitej śmietany obłożyć okręg tortu przy samej obręczy (patrz zdjęcia), a środek wypełnić wystudzoną i gęstniejącą masą ze śliwek. Na końcu przykryć pozostałą śmietaną tort i wyrównać. Wstawić do lodówki, aby stężał. Przed podaniem zdjąć obręcz i posypać uprażonymi płatkami migdałów.
0 komentarzy do: “Tort migdałowy ze śliwkami”Dodaj swój