Delikatny, lekki, puchaty, niewinny... pyszny tort migdałowy.



Składniki
Biszkopt:
- 300 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 6 jaj (rozdzielonych)
- 9 łyżek wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g płatków migdałowych
- olejek migdałowy
Masa:
- 1 litr śmietany kremówki
- zagęszczacz do śmietany (ok. 8 sztuk - do 1 litra śmietany)
Sposób wykonania
Biszkopt. Jajka umyć. Żółtka, cukier, wodę ubić na puszystą, gęstą masę. Odłożyć kilkanaście płatków migdałowych do ozdobienia tortu, resztę utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia oraz sproszkowane migdały (dobrze jest przesiać mąki przez sito aby nie było grudek). Do ubitej masy jajecznej dodać przygotowaną mieszaninę mąk, proszku, migdałów i lekko połączyć łyżką. Można dodać parę kropli olejku migdałowego według uznania. Ubić białka, dodać do masy i również delikatnie połączyć łyżką. Spód tortownicy można wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne). Piec w formie niesmarowanej około 40 minut w temperaturze 160°C. Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika, odwrócić go do góry dnem i położyć na brzeg blatu kuchennego (patrz zdjęcie). Fragment tortownicy musi wystawać poza blat, gdyż para wodna z biszkoptu musi mieć ujście. W takiej pozycji zostawić go do wystygnięcia.
Ubić dobrze schłodzoną śmietankę z zagęszczaczem (według opisu producenta). Wystudzony biszkopt podzielić ostrym nożem na trzy krążki. Poprzekładać krążki bitą śmietanką pamiętając, by ostatnia warstwa (wierzch tortu) była najgrubiej obłożona. Przy wstępnym podziale śmietanki należy również uwzględnić obłożenie boków ciasta. Udekorować tort pozostawionymi płatkami migdałowymi.
Moja rada:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Ciasto zaraz po upieczeniu jest bardzo delikatne, trudno je wyciągnąć z formy i równo podzielić na krążki.
Tort migdałowy można podać ze świeżymi sezonowymi owocami (truskawki, maliny, jagody).
Czy biszkoptu nie trzeba nasączać w czasie składania tortu?
Biszkopt, który zaproponowaliśmy, jest wilgotny dzięki wodzie dolanej do żółtek ubijanych z cukrem. Tort ma w sobie dużo bitej śmietany, co dodatkowo wpływa na jego wilgotność. W związku z tym nie ma konieczności nasączania ciasta. Oczywiście jest to kwestia gustu, biszkopt można nasączyć według uznania.
Pozdrawiamy i życzymy udanych wypieków
Zespół Smaczki
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Już wypróbowałam bez nasączania. Biszkopt z tego przepisu wychodzi przepyszny, wilgotny i mięciutki. Wyszedł tort idealny! Bardzo dziękuję za udostępnienie tego przepisu i serdecznie pozdrawiam, Elżbieta