Prosty w wykonaniu, ale przepyszny! Tort makowo-wiśniowy.
Tortownica: 28 cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 80 min.Składniki
Biszkopt:
- 4 jajka rozdzielone
- 90 g cukru (0,5 szklanki)
- 80 g mąki pszennej (0,5 szklanki)
- 5 łyżek gotowego, zmielonego maku (0,5 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa owocowa:
- 500 g wiśni mrożonych bez pestek
- 2 galaretki wiśniowe po 90 g
Masa:
- 700 g śmietanki kremówki 30% (2 duże kubki)
- 250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
- 4 op. zagęszczaczy do śmietanki
Sposób wykonania
Mak sparzyć mlekiem zgodnie z opisem na opakowaniu. Przygotować tortownicę, spód można wyłożyć papierem do pieczenia, ale niczym nie smarować pod biszkopt. Umyć jajka, białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, mąkę, mak i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe przełożyć do tortownicy i piec w temperaturze 160°C około 25 minut. Kiedy biszkopt wystygnie, przygotować warstwę owocową. Biszkopt wyjąć z formy i przełożyć na talerz, na którym będzie podany na stół. Obramować go otokiem do tortów, jeśli nie posiadamy takiego, to wykorzystać należy otok od formy do pieczenia (ale koniecznie obłożyć folią aluminiową). Zagotować dwie szklanki wody, rozpuścić w niej dwa opakowania galaretek wiśniowych. Do jeszcze gorącej galaretki wsypać zamrożone wiśnie i energicznie wymieszać. Szybko przełożyć na biszkopt i możliwie równo rozsmarować. Śmietankę ubić z zagęszczaczami. Serek mascarpone połączyć ze śmietanką na najwolniejszych obrotach miksera. Na końcu pokryć masą śmietankową warstwę wiśni w galaretce.
Moja rada:
Tort makowo-wiśniowy można zrobić szybko dzięki gotowemu, zmielonemu makowi. Tort można wzbogacić poprzez skropienie biszkoptu kieliszkiem likieru wiśniowego przed nałożeniem galaretki.
0 komentarzy do: “Tort makowo-wiśniowy”Dodaj swój