Wyśmienity deser dla koneserów ciast makowych, kawy oraz wiśni, delikatnie muśnięty alkoholem.
Tortownica: 28 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 90 min.SkładnikiBiszkopt:
- 100 g maku mielonego
- 100 ml mleka
- 100 g cukru
- 3 łyżki tartej bułki
- 6 jaj rozdzielonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 serki mascarpone o smaku karmelu po 250 g
- 2 śmietanki kremówki po 330 ml
- 4 łyżki cukru pudru
- 3- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 usztywniacze do śmietanki
Sposób wykonania
Biszkopt. Mleko podgrzać w kuchence mikrofalowej i zalać nim mak. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Cukier z żółtkami ubić na pulchną masę. Dodać przestudzony mak i wymieszać, następnie dodać tartą bułkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać. Na końcu ubić białka na pianę, dodać do masy makowej i delikatnie połączyć łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec w 160°C przez 20 - 25 minut.
Masa. Dobrze schłodzone śmietanki ubić na puszystą pianę dodając usztywniacze. Następnie dodawać porcjami ser mascarpone ubijając dalej mikserem, na mniejszych obrotach. Kiedy ubita śmietana połączy się w jednolita masę z serem, dodać sypką kawę rozpuszczalną, jeśli jest granulowana to zmielić. Na końcu dodać cukier puder, 3, 4 lub nawet 5 łyżek, należy dosmakować masę. Kawy różnią się intensywnością smaku i goryczki, dlatego masę należy przyprawić do swojego upodobania.Biszkopt po przestudzeniu należy wyjąć z tortownicy i przełożyć na duży talerz, otoczyć obręczą do tortów. Poukładać na cieście wiśnie w spirytusie oraz skropić je pozostałym likierem od wiśni. Następnie rozłożyć równomiernie masę kawową, którą można fantazyjnie uformować. Można delikatnie posypać kawą rozpuszczalną lub pozostawić bez posypki.
0 komentarzy do: “Tort makowo-kawowy”Dodaj swój