Tort jagodowy na talerzyku.

Tort jagodowy

Puszysty biszkopt z delikatną masą z jagód leśnych a na wierzchu kołderka z bitej śmietany. Tort jagodowy, który jest rozkoszą dla podniebienia!

Dla tylu osób Tortownica: 28 cm   Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 90 min. 
Składniki   Składniki
Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 120 g cukru (2/3 szklanki)
  • 60 g mąki ziemniaczanej (1/3 szklanki)
  • 55 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jagodowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 50 g cukru
  • 300 g jagód (mogą być mrożone)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 50 ml wody
Wierzch tortu:
  • 500 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 1 usztywniacz do śmietany
  • 125 g borówek amerykańskich
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Formę tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (łatwiej będzie go wyciągnąć po upieczeniu z formy, nie rozkruszy się). Boków niczym nie smarować! Odmierzyć mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i wymieszać w misce. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć. Na końcu dodać mieszaninę mąk i wymieszać lekko łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy i niezwłocznie piec w temperaturze 160°C przez 20 - 25 minut.

Jagody z cukrem ugotować, a następnie zmiksować blenderem. W małym rondelku namoczyć żelatynę w zimnej, przegotowanej wodzie . Kiedy napęcznieje podgrzewać żeby się rozpuściła (nie gotować!). Dodać ją do jagód i pozostawić do ostygnięcia. Ubić śmietankę i dodać tężniejące jagody. Ostudzony biszkopt wyłożyć na duży talerz, owinąć obręczą do tortów. Przygotowaną masę włożyć do lodówki aby dobrze ochłodzić. W momencie kiedy zacznie robić się gęsta przełożyć na biszkopt i równomiernie rozsmarować. Włożyć do lodówki aby żelatyna zawarta w masie dobrze ja usztywniła.

Na końcu ubić pozostałe pół litra śmietanki z usztywniaczem, przełożyć na tort jagodowy i udekorować borówkami amerykańskimi.

Moja propozycja:

Tort jagodowy można upiec poza sezonem wykorzystując jagody mrożone.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Tort jagodowyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.