Puszysty biszkopt z delikatną masą z jagód leśnych a na wierzchu kołderka z bitej śmietany. Tort jagodowy, który jest rozkoszą dla podniebienia!
Tortownica: 28 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 90 min.SkładnikiBiszkopt:
- 5 jaj
- 120 g cukru (2/3 szklanki)
- 60 g mąki ziemniaczanej (1/3 szklanki)
- 55 g mąki pszennej (1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml śmietanki kremówki (30%)
- 50 g cukru
- 300 g jagód (mogą być mrożone)
- 5 łyżeczek żelatyny
- 50 ml wody
- 500 ml śmietanki kremówki (30%)
- 1 usztywniacz do śmietany
- 125 g borówek amerykańskich
Sposób wykonania
Formę tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (łatwiej będzie go wyciągnąć po upieczeniu z formy, nie rozkruszy się). Boków niczym nie smarować! Odmierzyć mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i wymieszać w misce. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć. Na końcu dodać mieszaninę mąk i wymieszać lekko łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy i niezwłocznie piec w temperaturze 160°C przez 20 - 25 minut.
Jagody z cukrem ugotować, a następnie zmiksować blenderem. W małym rondelku namoczyć żelatynę w zimnej, przegotowanej wodzie . Kiedy napęcznieje podgrzewać żeby się rozpuściła (nie gotować!). Dodać ją do jagód i pozostawić do ostygnięcia. Ubić śmietankę i dodać tężniejące jagody. Ostudzony biszkopt wyłożyć na duży talerz, owinąć obręczą do tortów. Przygotowaną masę włożyć do lodówki aby dobrze ochłodzić. W momencie kiedy zacznie robić się gęsta przełożyć na biszkopt i równomiernie rozsmarować. Włożyć do lodówki aby żelatyna zawarta w masie dobrze ja usztywniła.
Na końcu ubić pozostałe pół litra śmietanki z usztywniaczem, przełożyć na tort jagodowy i udekorować borówkami amerykańskimi.
Moja propozycja:
Tort jagodowy można upiec poza sezonem wykorzystując jagody mrożone.
0 komentarzy do: “Tort jagodowy”Dodaj swój