Przekładany bitą śmietanką, wiśniami nasączonymi alkoholem, otulony masą czekoladową. Ot, wyrafinowany tort czekoladowy z wiśniami.
Tortownica: 28 cm Trudność: trudne Czas wykonania: 150 min.Składniki
Biszkopt:
- 300 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
- 9 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 l śmietanki kremówki 30%
- 2 czekolady gorzkie po 90 g
- 1 słoiczek wiśni w spirytusie
- zagęszczacze do śmietanki (ok. 8 szt.)
Sposób wykonania
Spód tortownicy można wyłożyć papierem do pieczenia (po upieczeniu biszkoptu łatwiej będzie go wyjąć z formy), boków niczym nie smarować. Jajka umyć. Cukier, żółtka i wodę ubić na gęstą masę. Do miski wsypać przesiane obydwie mąki, proszek do pieczenia i wymieszać. Wlać masę z żółtek i cukru, delikatnie połączyć z mąkami. Ubić białka, dodać do masy, delikatnie połączyć wszystkie składniki ciasta łyżką. Piec w temperaturze 160°C około 40 minut. Po upieczeniu biszkoptu, wyjąć z piekarnika, odwrócić go do góry dnem i położyć na brzegu blatu kuchennego (patrz zdjęcie) do ostygnięcia. Fragment formy musi wystawać poza blat, aby para z biszkoptu miała ujście.
Ubić 40% śmietanki z zagęszczaczem. Dwie lub trzy kosteczki czekolady zostawić do dekoracji (utrzeć), a resztę roztopić. Pokruszoną czekoladę włożyć do naczynia, naczynie włożyć do garnka z gotującą się wodą. Gotować tak długo, aż się rozpuści. Można również to zrobić w mikrofali, ale bardzo ostrożnie, aby czekolada nie przypaliła się. Powoli wlewać czekoladę do ubitej śmietanki, w ten sposób powstanie masa. Biszkopt rozciąć na trzy krążki. Pozostałą śmietankę ubić z zagęszczaczem zgodnie z opisem na opakowaniu. Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na talerzu, na którym będzie podawany tort czekoladowy z wiśniami. Należy go nasączyć likierem wiśniowym pozostałym po odsączeniu wiśni według uznania. Następnie rozsmarować połowę ubitej śmietanki, na nią ułożyć wiśnie, kilkanaście wiśni zostawić do dekoracji. Przykryć drugim krążkiem i pokryć go pozostałą śmietanką. Przykryć trzecim krążkiem biszkoptu, posmarować wierzch i boki przygotowaną masą czekoladową. Udekorować pozostawionymi wiśniami i posypać utartą czekoladą.
Moja propozycja:
Tort czekoladowy z wiśniami najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby przesiąkł równomiernie alkoholem.
Wiśnie w spirytusie
0 komentarzy do: “Tort czekoladowy z wiśniami”Dodaj swój