Wytworny tort czekoladowy z listkami, który zaspokoi smakoszy czekolady oraz łasuchów innych słodkości.
Tortownica 28 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 100 min.SkładnikiBiszkopt:
- 5 jaj
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao ciemnego
- 0,75 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 450 g porzeczki mrożonej
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 l śmietanki kremówki 30%
- 4 usztywniacze do śmietanki
- 2 czekolady białe po 90 g
Sposób wykonania
Biszkopt. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Białka z cukrem ubić mikserem na gęstą masę, dodać żółtka i jeszcze chwilkę ubijać na najniższych obrotach, aby składniki się połączyły. Następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ale przesiać przez sito, aby nie było grudek. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki i przelać ciasto biszkoptowe do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku do 160°C przez około 20 minut.
Warstwa porzeczkowa. Zrobić galaretkę cytrynową zgodnie z opisem na opakowaniu, ale umniejszając ilość wody o połowę. Do jeszcze gorącej galaretki wsypać zamrożone porzeczki, szybko zamieszać i przełożyć na wystudzony biszkopt
Masa czekoladowa. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z usztywniaczami do śmietany zgodnie z opisem na etykiecie. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałeczki i rozpuścić. Można to zrobić w mikrofali lub wkładając miseczkę z czekoladą do garnka z gotującą się wodą na dnie. Płynną czekoladę dodawać do ubitej śmietanki i ubijać mikserem na najniższych obrotach tak długo, aż powstanie jednolita masa. Przełożyć ją na warstwę porzeczkową, wygładzić i włożyć na parę godzin do do lodówki. Przed podaniem na stół udekorować czekoladowymi listkami.
0 komentarzy do: “Tort czekoladowy z listkami”Dodaj swój