321g Tort czekoladowy z listkami na talerzyku.

Tort czekoladowy z listkami

Wytworny tort czekoladowy z listkami, który zaspokoi smakoszy czekolady oraz łasuchów innych słodkości.

Dla tylu osób Tortownica 28 cm  Trudność Trudność: średniaCzas Czas wykonania: 100 min. 
Składniki   Składniki
Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao ciemnego
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa porzeczkowa:
  • 450 g porzeczki mrożonej
  • 2 galaretki cytrynowe
Biała masa czekoladowa:
  • 1 l śmietanki kremówki 30%
  • 4 usztywniacze do śmietanki
  • 2 czekolady białe po 90 g
Czekoladowe listki do dekoracji
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Biszkopt. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Białka z cukrem ubić mikserem na gęstą masę, dodać żółtka i jeszcze chwilkę ubijać na najniższych obrotach, aby składniki się połączyły. Następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ale przesiać przez sito, aby nie było grudek. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki i przelać ciasto biszkoptowe do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku do 160°C przez około 20 minut.

Warstwa porzeczkowa. Zrobić galaretkę cytrynową zgodnie z opisem na opakowaniu, ale umniejszając ilość wody o połowę. Do jeszcze gorącej galaretki wsypać zamrożone porzeczki, szybko zamieszać i przełożyć na wystudzony biszkopt

Masa czekoladowa. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z usztywniaczami do śmietany zgodnie z opisem na etykiecie. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałeczki i rozpuścić. Można to zrobić w mikrofali lub wkładając miseczkę z czekoladą do garnka z gotującą się wodą na dnie. Płynną czekoladę dodawać do ubitej śmietanki i ubijać mikserem na najniższych obrotach tak długo, aż powstanie jednolita masa. Przełożyć ją na warstwę porzeczkową, wygładzić i włożyć na parę godzin do do lodówki. Przed podaniem na stół udekorować czekoladowymi listkami.

Moja rada:

Najlepiej zrobić tort dzień wcześniej, aby masa czekoladowa dobrze stężała, a warstwa porzeczkowa nabrała właściwej konsystencji.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Tort czekoladowy z listkamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.