Orzeźwiająca masa cytrynowa, puszysta śmietanka, czekoladowy wyrazisty biszkopt. Tort cytrynowy, że aż palce lizać!
Tortownica 28 cm Trudność: trudna Czas wykonania: 150 min.Składniki
Biszkopt:
- 300 g cukru
- 6 jaj
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 120 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 9 łyżek wody
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z cytryny
Masa cytrynowa:
- 4 cytryny
- 150 g cukru
- 4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0,4 l śmietanki kremówki
- usztywniacze do śmietany
Do przełożenia i dekoracji:
- 0,6 l śmietanki kremówki
- usztywniacze do śmietany
- 2 cytryny
- 140 g cukru
- 40 g wiórków czekoladowych
Sposób wykonania
Biszkopt. Spód tortownicy wymościć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Odmierzyć obydwie maki, kakao i przesiać przez sito do miski. Dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Cukier, żółtka i wodę ubić na gęstą masę. Do masy dosypać mieszankę kakao i mąk, delikatnie połączyć. Na końcu dodać ubite białka i ponownie całość wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w temperaturze 170°C około 30 minut. Bezpośrednio po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i przykryć dużą pokrywką żeby ciasto nie opadło, ale zostawić lufcik aby nie sparowało.
Masa cytrynowa. Do garnka wsypać cukier, sok wyciśnięty z czterech cytryn, 0,5 szklanki wody i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w czterech łyżkach zimnej wody i dodać do gotującego się soku, dobrze wymieszać i zagotować. Powstały kisiel cytrynowy pozostawić do wystygnięcia przykrywając folią spożywczą, aby wierzch nie obsechł. Śmietankę ubić z usztywniaczami, kiedy będzie sztywna, dodawać partiami kisiel dalej ubijając. Jeśli okaże się, że krem jest mało słodki można dosłodzić cukrem pudrem.Pozostałą śmietankę ubić z usztywniaczami.Wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki. Pierwszy krążek posmarować połową bitej śmietanki, przykryć drugim krążkiem i posmarować pozostałą śmietaną. Wierzch i boki tortu posmarować masą cytrynową. Udekorować według uznania.Moja propozycja dekoracji tortu:
Zagotować w garnku pół szklanki wody z cukrem i włożyć pokrojone w plasterki dwie cytryny i gotować na wolnym ogniu około dwudziestu minut, aż się zeszklą. Pozostawić krążki cytryny w syropie do wystygnięcia. Udekorować nimi tort cytrynowy, a brzeg obsypać wiórkami czekoladowymi.
0 komentarzy do: “Tort cytrynowy”Dodaj swój