Tort cappuccino na talerzyku.

Tort cappuccino

Wykwintny tort cappuccino to absolutna rozkosz dla podniebienia.

Dla tylu osób Tortownica: 28 cm Trudność Trudność: trudne Czas Czas wykonania: 150 min. 
Składniki   Składniki

Biszkopt:

  • 300 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczane
  • 6 jaj
  • 9 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Masa:
  • 2 opakowania kremu ajerkoniakowego po 120 g
  • 1,5 szklanki zimnego mleka
  • 4 czubate łyżki sypkiej kawy cappuccino
  • 250 g masła
  • ok. 25 ml spirytusu (1 kieliszek)
Wierzch tortu:
  • 660 g śmietanki kremówki 30% (2 duże kubki)
  • zagęszczacz do śmietanki (ok. 6 sztuk)
  • 2 ~ 3 łyżki utartej gorzkiej czekolady
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Biszkopt. Spód tortownicy można wyłożyć papierem do pieczenia. Odmierzyć mąki, proszek do pieczenia, kakao i wszystko razem dobrze wymieszać. Dobrą praktyką jest przesianie mąki i kakaa przez sitko, aby uniknąć grudek. Jaja umyć. Żółtka, cukier, wodę ubić na gęsta, puszystą masę. Do mieszaniny mąk dodać masę jajeczną i delikatnie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i również delikatnie połączyć z resztą składników. Ciasto przelać do niesmarowanej tortownicy. Piec około 40 minut w temperaturze 160°C. Po wyciągnięciu gorącego biszkoptu z piekarnika, odwrócić do góry dnem i położyć na brzegu blatu kuchennego (patrz zdjęcie). Zostawić do wystygnięcia.

Masa. Sypki krem ajerkoniakowy ubić mikserem z zimnym mlekiem. Do kremu dodać bardzo miękkie masło i dalej ubijać. Następnie dołożyć sypką kawę cappuccino i ubijać. Na końcu dodawać spirytus pojedynczymi kropelkami, aby nie zepsuć masy, i dalej ubijać.

Wystudzony biszkopt podzielić ostrym nożem na trzy krążki. Odłożyć trochę masy na obłożenie brzegów tortu, a resztę masy podzielić na dwie części. Przełożyć nią dwa krążki biszkoptu. Ubić dobrze schłodzoną śmietankę z zagęszczaczem (według opisu producenta). Nałożyć ją na wierzch tortu dwiema łyżeczkami, nabierając jedną i zsuwając drugą (parz zdjęcia), aby powstała nierówna powierzchnia. Boki tortu pokryć pozostawioną masą. Na końcu tort cappuccino posypać utartą czekoladą gorzką.

Moja rada:

Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej. Ciasto po upieczeniu nawet wystudzone jest bardzo delikatne i trudno je pociąć na równe krążki.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Tort cappuccinoDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.