Wykwintny tort cappuccino to absolutna rozkosz dla podniebienia.
Tortownica: 28 cm Trudność: trudne Czas wykonania: 150 min.Składniki
Biszkopt:
- 300 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczane
- 6 jaj
- 9 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 opakowania kremu ajerkoniakowego po 120 g
- 1,5 szklanki zimnego mleka
- 4 czubate łyżki sypkiej kawy cappuccino
- 250 g masła
- ok. 25 ml spirytusu (1 kieliszek)
- 660 g śmietanki kremówki 30% (2 duże kubki)
- zagęszczacz do śmietanki (ok. 6 sztuk)
- 2 ~ 3 łyżki utartej gorzkiej czekolady
Sposób wykonania
Biszkopt. Spód tortownicy można wyłożyć papierem do pieczenia. Odmierzyć mąki, proszek do pieczenia, kakao i wszystko razem dobrze wymieszać. Dobrą praktyką jest przesianie mąki i kakaa przez sitko, aby uniknąć grudek. Jaja umyć. Żółtka, cukier, wodę ubić na gęsta, puszystą masę. Do mieszaniny mąk dodać masę jajeczną i delikatnie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i również delikatnie połączyć z resztą składników. Ciasto przelać do niesmarowanej tortownicy. Piec około 40 minut w temperaturze 160°C. Po wyciągnięciu gorącego biszkoptu z piekarnika, odwrócić do góry dnem i położyć na brzegu blatu kuchennego (patrz zdjęcie). Zostawić do wystygnięcia.
Masa. Sypki krem ajerkoniakowy ubić mikserem z zimnym mlekiem. Do kremu dodać bardzo miękkie masło i dalej ubijać. Następnie dołożyć sypką kawę cappuccino i ubijać. Na końcu dodawać spirytus pojedynczymi kropelkami, aby nie zepsuć masy, i dalej ubijać.
Wystudzony biszkopt podzielić ostrym nożem na trzy krążki. Odłożyć trochę masy na obłożenie brzegów tortu, a resztę masy podzielić na dwie części. Przełożyć nią dwa krążki biszkoptu. Ubić dobrze schłodzoną śmietankę z zagęszczaczem (według opisu producenta). Nałożyć ją na wierzch tortu dwiema łyżeczkami, nabierając jedną i zsuwając drugą (parz zdjęcia), aby powstała nierówna powierzchnia. Boki tortu pokryć pozostawioną masą. Na końcu tort cappuccino posypać utartą czekoladą gorzką.
Moja rada:
Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej. Ciasto po upieczeniu nawet wystudzone jest bardzo delikatne i trudno je pociąć na równe krążki.
0 komentarzy do: “Tort cappuccino”Dodaj swój