074 Tort brzoskwiniowy na talerzyku.

Tort brzoskwiniowy

Puszysty, delikatny, słoneczny, pyszny czyli tort brzoskwiniowy.

Dla tylu osób Tortownica: 28 cm   Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 100 min. 
Składniki   Składniki
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
  • 135 g cukru (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa brzoskwiniowa:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie 850 g
  • 660 ml śmietanki 30 % (2 duże kubki)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 20 g żelatyny (6-7 łyżeczek)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 usztywniacze do śmietanki
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Biszkopt. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka umyć, rozdzielić białka od żółtek. Białka wlać do większej miski, ubić na sztywną pianę a na końcu wsypać cukier i dalej ubijać, aż się cukier rozpuści. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i delikatnie połączyć mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wlać do tortownicy i piec około 20 minut w temperaturze 160°C. Kiedy biszkopt ostygnie przełożyć na duży talerz i otoczyć obręczą do tortów.

Masa. Odcedzić na durszlaku brzoskwinie. Połowę syropu odlać do rondelka i wsypać do niego 20 gram żelatyny, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, żeby się rozpuściła, ale nie zagotowała. Do drugiego rondelka wsypać 3 łyżeczki żelatyny i zalać trzema łyżkami z pozostałego syropu. Resztę syropu wraz z brzoskwiniami zmielić w kielichu malaksera na mus, z którego należy odlać 1/5 do oddzielnego naczynia. Śmietankę ubić wraz z cukrem, następnie dodać usztywniacz. Na końcu dołożyć serek mascarpone dalej ubijając, aby połączył się ze śmietanką. Do białej masy dodać mus brzoskwiniowy wymieszany z rozpuszczona żelatyną, dobrze wymieszać. Szybko przełożyć masę na biszkopt, gdyż masa z żelatyną prędko tężeje.Żelatynę w drugim rondelku lekko podgrzać, aby się rozpuściła i wlać do pozostawionej 1/5 zmiksowanych brzoskwiń. Ten brzoskwiniowy mus wylać na wierzch. Można delikatnie poprzewracać łyżką wierzch tortu, aby powstały dekoracyjne wypukłości. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby żelatyna mocno związała.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Tort brzoskwiniowyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.