Puszysty, delikatny, słoneczny, pyszny czyli tort brzoskwiniowy.
Tortownica: 28 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 100 min.SkładnikiBiszkopt:
- 4 jajka
- 120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
- 135 g cukru (3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka brzoskwiń w syropie 850 g
- 660 ml śmietanki 30 % (2 duże kubki)
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 20 g żelatyny (6-7 łyżeczek)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 usztywniacze do śmietanki
Sposób wykonania
Biszkopt. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka umyć, rozdzielić białka od żółtek. Białka wlać do większej miski, ubić na sztywną pianę a na końcu wsypać cukier i dalej ubijać, aż się cukier rozpuści. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i delikatnie połączyć mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wlać do tortownicy i piec około 20 minut w temperaturze 160°C. Kiedy biszkopt ostygnie przełożyć na duży talerz i otoczyć obręczą do tortów.
Masa. Odcedzić na durszlaku brzoskwinie. Połowę syropu odlać do rondelka i wsypać do niego 20 gram żelatyny, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, żeby się rozpuściła, ale nie zagotowała. Do drugiego rondelka wsypać 3 łyżeczki żelatyny i zalać trzema łyżkami z pozostałego syropu. Resztę syropu wraz z brzoskwiniami zmielić w kielichu malaksera na mus, z którego należy odlać 1/5 do oddzielnego naczynia. Śmietankę ubić wraz z cukrem, następnie dodać usztywniacz. Na końcu dołożyć serek mascarpone dalej ubijając, aby połączył się ze śmietanką. Do białej masy dodać mus brzoskwiniowy wymieszany z rozpuszczona żelatyną, dobrze wymieszać. Szybko przełożyć masę na biszkopt, gdyż masa z żelatyną prędko tężeje.Żelatynę w drugim rondelku lekko podgrzać, aby się rozpuściła i wlać do pozostawionej 1/5 zmiksowanych brzoskwiń. Ten brzoskwiniowy mus wylać na wierzch. Można delikatnie poprzewracać łyżką wierzch tortu, aby powstały dekoracyjne wypukłości. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby żelatyna mocno związała.
0 komentarzy do: “Tort brzoskwiniowy”Dodaj swój