Pachnąca bryzą morską tarta ze szprotkami, fetą, cebulką i cytryną.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 50 mln zimnej wody
- szczypta soli
- otarta skórka z pół cytryny
Farsz:
- 1 puszka szprotek
- 4 łyżki śmietany 12%
- 4 jajka
- 150 g fety
- 1 czerwona cebula
- 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta imbiru
Sposób wykonania
Mąkę, masło, zimną wodę, szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce około 30 minut i wyłożyć nim formę do tarty. Włożyć do piekarnika o temperaturze 200°C na około 20 minut. W tym czasie umyć jajka, wbić do miseczki, dodać śmietanę, imbir i dokładnie rozmieszać. Cebulę obrać i porozcinać na cząstki. Cytrynę pokroić w plasterki, szprotki ostrożnie wyjąć z puszki, aby ich nie porozrywać. Fetę pokroić w grubszą kostkę. Na podpieczone ciasto równomiernie rozłożyć ser, zalać rozmąconymi jajkami, poukładać szprotki, cząstki cebuli, plasterki cytryny. Na każdy plasterek cytryny nasypać odrobinę cukru. Włożyć ponownie do piekarnika (uwaga: niższa temperatura 175°C) i dalej piec około 15 minut, aż tarta ze szprotkami będzie pachnieć, a ser się rozpuści.
Moja propozycja:
Do tarty ze szprotkami wspaniale smakuje sałata w sosie winegret, którą można wzbogacić uprażonymi pestkami słonecznika.
0 komentarzy do: “Tarta ze szprotkami”Dodaj swój