Tarta ze szprotkami na talerzu z sałatą.

Tarta ze szprotkami

Pachnąca bryzą morską tarta ze szprotkami, fetą, cebulką i cytryną.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 50 mln zimnej wody
  • szczypta soli
  • otarta skórka z pół cytryny
Farsz:
  • 1 puszka szprotek
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 4 jajka
  • 150 g fety
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta imbiru
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mąkę, masło, zimną wodę, szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce około 30 minut i wyłożyć nim formę do tarty. Włożyć do piekarnika o temperaturze 200°C na około 20 minut. W tym czasie umyć jajka, wbić do miseczki, dodać śmietanę, imbir i dokładnie rozmieszać. Cebulę obrać i porozcinać na cząstki. Cytrynę pokroić w plasterki, szprotki ostrożnie wyjąć z puszki, aby ich nie porozrywać. Fetę pokroić w grubszą kostkę. Na podpieczone ciasto równomiernie rozłożyć ser, zalać rozmąconymi jajkami, poukładać szprotki, cząstki cebuli, plasterki cytryny. Na każdy plasterek cytryny nasypać odrobinę cukru. Włożyć ponownie do piekarnika (uwaga: niższa temperatura 175°C) i dalej piec około 15 minut, aż tarta ze szprotkami będzie pachnieć, a ser się rozpuści.

Moja propozycja:

Do tarty ze szprotkami wspaniale smakuje sałata w sosie winegret, którą można wzbogacić uprażonymi pestkami słonecznika.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Tarta ze szprotkamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.