Kruche maślane ciasto wypełnione wyrazistym zielonym farszem czyli tarta ze szpinakiem.
Forma do tarty o średnicy 28cm. Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiCiasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g twardego masła
- 60 ml zimnej wody (0,25 szklanki)
- sól
- 450 g mrożonego szpinaku
- 270 g sera fety
- 4 jajka
- imbir w proszku
Sposób wykonania
Farsz. Szpinak włożyć do garnka i gotować tak długo, aż odparuje woda. Nie solić gdyż feta jest wystarczająco słona. Kiedy szpinak ostygnie, dodać jajka, imbir oraz pokrojoną w kostkę fetę i wymieszać.
Ciasto. Odmierzyć mąkę i przesiać do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, szczyptę soli i zimną wodę. Wszystkie składniki szybko zagnieść, aby powstało jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny, aby się schłodziło. Następnie wymościć ciastem formę do tarty lub dużą tortownicę, dno ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Po tym czasie wyjąc z piekarnika, rozłożyć szybko i równomiernie farsz. Ponownie włożyć do piekarnika na kolejne 25 - 30 minut. Tartę ze szpinakiem podawać gorącą, zaraz po wyjęciu z pieca.
Moja propozycja:
Tarta ze szpinakiem dobrze będzie smakować z różnego rodzaju chrupiącymi sałatami. Może nią być sałata lodowa z pomidorkami coctailowymi i białym ogórkiem w sosie winegret.
0 komentarzy do: “Tarta ze szpinakiem”Dodaj swój