Tarta ze szpinakiem na talerzu z sałatką.

Tarta ze szpinakiem

Kruche maślane ciasto wypełnione wyrazistym zielonym farszem czyli tarta ze szpinakiem.

Dla tylu osób Forma do tarty o średnicy 28cm. Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g twardego masła
  • 60 ml zimnej wody (0,25 szklanki)
  • sól
Farsz:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 270 g sera fety
  • 4 jajka
  • imbir w proszku
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Farsz. Szpinak włożyć do garnka i gotować tak długo, aż odparuje woda. Nie solić gdyż feta jest wystarczająco słona. Kiedy szpinak ostygnie, dodać jajka, imbir oraz  pokrojoną w kostkę fetę i wymieszać.

Ciasto. Odmierzyć mąkę i  przesiać do miski. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, szczyptę soli i zimną wodę. Wszystkie składniki szybko zagnieść, aby powstało jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny, aby się schłodziło. Następnie wymościć ciastem formę do tarty lub dużą tortownicę, dno ponakłuwać  widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Po tym czasie wyjąc z piekarnika, rozłożyć szybko i równomiernie farsz. Ponownie włożyć do piekarnika na kolejne 25 - 30 minut. Tartę ze szpinakiem podawać gorącą, zaraz po wyjęciu z pieca.

Moja propozycja:

Tarta ze szpinakiem dobrze będzie smakować z różnego rodzaju chrupiącymi sałatami. Może nią być sałata lodowa z pomidorkami coctailowymi i białym ogórkiem w sosie winegret.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Tarta ze szpinakiemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.