Krucha maślana tarta z szynką i porem z nutą gałki muszkatołowej.



Ciasto:Składniki
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 0,25 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
- 5 jaj
- 200 g śmietany 12%
- por
- 150 g plastrów szynki konserwowej lub gotowanej
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, biały pieprz lub imbir
Sposób wykonania
Odciąć zielone części pora, białą część oczyścić, osuszyć i pokroić w krążki. Rozpuścić na patelni łyżkę masła i przez parę minut dusić na nim kawałki pora. Zrobić ciasto, wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i odłożyć na 30 minut do lodówki. Plastry szynki pokroić w kwadraty o boku 2 - 3 centymetrów. Jajka umyć, wbić do miseczki, wlać śmietanę i rozbełtać. Następnie dodać pokrojoną szynkę, zeszklony i ostudzony por, gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem (należy pamiętać, że szynka jest już słona). Wszystkie składniki wymieszać. Formę do tarty wyściełać ciastem, wlać na nie polewę z szynką i porem. Piec w temperaturze 200°C około 40 minut, ostatnie 10 - 15 minut z wyłączonymi górnymi grzałkami. Tartę z szynką i porem podawać bezpośredni po upieczeniu.
Moja propozycja:
Tarta z szynką i porem znakomicie komponuje się smakowo z sałatą. Świetnym dodatkiem jest również czerwone wytrawne wino.
0 komentarzy do: “Tarta z szynką i porem”Dodaj swój