Tarta z szynką i porem na talerzu z sałatą.

Tarta z szynką i porem

Krucha maślana tarta z szynką i porem z nutą gałki muszkatołowej.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 0,25 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • 5 jaj
  • 200 g śmietany 12%
  • por
  • 150 g plastrów szynki konserwowej lub gotowanej
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, biały pieprz lub imbir
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Odciąć zielone części pora, białą część oczyścić, osuszyć i pokroić w krążki. Rozpuścić na patelni łyżkę masła i przez parę minut dusić na nim kawałki pora. Zrobić ciasto, wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i odłożyć na 30 minut do lodówki. Plastry szynki pokroić w kwadraty o boku 2 - 3 centymetrów. Jajka umyć, wbić do miseczki, wlać śmietanę i rozbełtać. Następnie dodać pokrojoną szynkę, zeszklony i ostudzony por, gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem (należy pamiętać, że szynka jest już słona). Wszystkie składniki wymieszać. Formę do tarty wyściełać ciastem, wlać na nie polewę z szynką i porem. Piec w temperaturze 200°C około 40 minut, ostatnie 10 - 15 minut z wyłączonymi górnymi grzałkami. Tartę z szynką i porem podawać bezpośredni po upieczeniu.

Moja propozycja:

Tarta z szynką i porem znakomicie komponuje się smakowo z sałatą. Świetnym dodatkiem jest również czerwone wytrawne wino.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Tarta z szynką i poremDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.