Tarta z rabarbarem królową wśród wiosennych ciast.
Blaszka: 25 x 35 cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiCiasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 700 ~ 800 g rabarbaru
- 5 jaj
- 5 łyżek śmietany 12% (kwaśnej)
- 3 łyżki mąki
- 250 g cukru
- 1 cukier waniliowy
Sposób wykonania
Ciasto. Mąkę, cukier, twarde masło, jajko i proszek zagnieść. Ciasto szybko wyrobić, uformować kulę i schłodzić w lodówce około 30 minut. W tym czasie opłukać, obrać rabarbar i pokroić w kostkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przenieść na wałku do foremki, wyłożyć nim spód i boki blaszki, nakłuć widelcem (patrz zdjęcia). Na nim równomiernie rozmieścić rabarbar. Tak przygotowaną tartę z rabarbarem podpiec 10 minut w 180°C. W tym czasie zrobić polewę.
Polewa. Pięć żółtek z pięcioma łyżkami cukru ubić mikserem, dodać śmietanę. Następnie dodać mąkę, cukier waniliowy i rozmieszać na jednolitą masę. Z białek i pozostałego cukru ubić pianę, dodać do polewy śmietanowej i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Całość wlać na podpieczoną tartę z rabarbarem, wyrównać i ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze około 30 minut.
0 komentarzy do: “Tarta z rabarbarem”Dodaj swój