Tarta z rabarbarem na talerzyku.

Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem królową wśród wiosennych ciast.

Dla tylu osób Blaszka: 25 x 35 cm Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min.
Składniki Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 700 ~ 800 g rabarbaru
Polewa:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek śmietany 12% (kwaśnej)
  • 3 łyżki mąki
  • 250 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
Sposób wykonania Sposób wykonania

Ciasto. Mąkę, cukier, twarde masło, jajko i proszek zagnieść. Ciasto szybko wyrobić, uformować kulę i schłodzić w lodówce około 30 minut. W tym czasie opłukać, obrać rabarbar i pokroić w kostkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przenieść na wałku do foremki, wyłożyć nim spód i boki blaszki, nakłuć widelcem (patrz zdjęcia). Na nim równomiernie rozmieścić rabarbar. Tak przygotowaną tartę z rabarbarem podpiec 10 minut w 180°C. W tym czasie zrobić polewę.

Polewa. Pięć żółtek z pięcioma łyżkami cukru ubić mikserem, dodać śmietanę. Następnie dodać mąkę, cukier waniliowy i rozmieszać na jednolitą masę. Z białek i pozostałego cukru ubić pianę, dodać do polewy śmietanowej i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Całość wlać na podpieczoną tartę z rabarbarem, wyrównać i ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze około 30 minut.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

0 komentarzy do: “Tarta z rabarbaremDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.