Kruche maślane ciasto wypełnione mięsnym nadzieniem z nutą imbiru i muszkatu. Tarta z mięsem ciekawą propozycją smakową nawet dla wybrednych.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiCiasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 0,25 szklanki zimnej wody
- szczypta soli
- 400 g mięsa ugotowanego
- 4 jajka
- 2 łyżki tartej bułki
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki imbiru
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Z masła, mąki, wody i szczypty soli zagnieść ciasto, a następnie włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie zmielić mięso, dołożyć do niego żółtka, gałkę muszkatołową, imbir, sól pieprz i wymieszać. Białka ubić, dodać do masy mięsnej i delikatnie połączyć łyżką aby się nie rozwodniły. Formę do tarty wymościć ciastem, nakłuć w paru miejscach widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut. Na podpieczone ciasto nałożyć przygotowany farsz mięsny i piec dalej około 25 minut w temperaturze 180°C. Tartę z mięsem należy jeść zaraz po upieczeniu.
Moja propozycja:
Tarta z mięsem znakomicie smakuje z sałatą wzbogaconą owocami winogron i uprażonymi pestkami dyni, polaną sosem winegret.
0 komentarzy do: “Tarta z mięsem”Dodaj swój