Tarta z mięsem na talerzu z sałatą.

Tarta z mięsem

Kruche maślane ciasto wypełnione mięsnym nadzieniem z nutą imbiru i muszkatu. Tarta z mięsem ciekawą propozycją smakową nawet dla wybrednych.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 0,25 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • 400 g mięsa ugotowanego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Z masła, mąki, wody i szczypty soli zagnieść ciasto, a następnie włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie zmielić mięso, dołożyć do niego żółtka, gałkę muszkatołową, imbir, sól pieprz i wymieszać. Białka ubić, dodać do masy mięsnej i delikatnie połączyć łyżką aby się nie rozwodniły. Formę do tarty wymościć ciastem, nakłuć w paru miejscach widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut. Na podpieczone ciasto nałożyć przygotowany farsz mięsny i piec dalej około 25 minut w temperaturze 180°C. Tartę z mięsem należy jeść zaraz po upieczeniu.

Moja propozycja:

Tarta z mięsem znakomicie smakuje z sałatą wzbogaconą owocami winogron i uprażonymi pestkami dyni, polaną sosem winegret.

Moja rada:

Mięso na tartę można uzyskać gotując rosół czy inną zupę. Wywar będzie bardziej esencjonalny, a mięso gotowane z przyprawami i włoszczyzną smaczniejsze.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Tarta z mięsemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.