Przepyszna tarta z jagodami to rozkosz dla podniebienia. Szkoda, że sezon na jagody nie trwa przez cały rok...



Ciasto:Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 30 g wody (4 łyżki)
- 24 g cukru (2 łyżki)
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 5 jaj
- 150 g cukru
- 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 250 g śmietany 12%
- 30 g mąki (3 łyżki)
- 300 g jagód
Sposób wykonania
Jagody opłukać, przełożyć do cedzaka, aby ociekły, następnie wysypać na papierowe ręczniki, aby wchłonęły resztki wody. Owoce kładzione na ciasto muszą być suche. Mąkę, masło, zimną wodę, cukier i proszek zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę i ochłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie wymościć ciastem formę i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie zrobić polewę. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę, dodać śmietanę, żółtka, mąkę i wymieszać chwilkę mikserem na najniższych obrotach. Na podpieczonym cieście rozłożyć równomiernie jagody, a na nie wylać polewę jajeczną i dokładnie przykryć owoce. Piec dalej 20 ~ 25 minut w temperaturze 180°C.
0 komentarzy do: “Tarta z jagodami”Dodaj swój