Wytrawna tarta z dyni na talerzu z sałatą.

Tarta z dyni

Wytrawna tarta z dyni, pachnąca imbirem, z kawałkami fety. Podana z chrupką sałatą to przyjemność dla oka i podniebienia.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 150 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 0,25 szklanki zimnej wody
  • sól
Farsz:
  • 1 kg dyni
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 135 g fety
  • 1 - 2 łyżeczki świeżego utartego imbiru
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek i piec w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180°C. Z mąki, masła, wody i soli zagnieść ciasto. Włożyć do miseczki, przykryć szczelnie folią i schłodzić w lodowce. Upieczoną dynię obrać ze skórki, odciąć kilka plastrów do dekoracji, resztę zmiksować blenderem. Do masy dyniowej dodać jajka, śmietanę, utarty imbir oraz sól i dobrze wymieszać. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do pieczenia tarty, ponakłuwać widelcem i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Następnie wlać dyniową masę, poukładać odłożone plasterki dyni oraz pokrojony ser i dalej piec około 35 minut.

Moja propozycja:

Znakomitym dodatkiem do tarty jest chrupiąca sałata z sosem winegret posypana uprażonymi pestkami dyni.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Tarta z dyniDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.