Wytrawna tarta z dyni, pachnąca imbirem, z kawałkami fety. Podana z chrupką sałatą to przyjemność dla oka i podniebienia.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
Ciasto:
- 150 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 0,25 szklanki zimnej wody
- sól
Farsz:
- 1 kg dyni
- 4 jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 135 g fety
- 1 - 2 łyżeczki świeżego utartego imbiru
- sól
Sposób wykonania
Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek i piec w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180°C. Z mąki, masła, wody i soli zagnieść ciasto. Włożyć do miseczki, przykryć szczelnie folią i schłodzić w lodowce. Upieczoną dynię obrać ze skórki, odciąć kilka plastrów do dekoracji, resztę zmiksować blenderem. Do masy dyniowej dodać jajka, śmietanę, utarty imbir oraz sól i dobrze wymieszać. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do pieczenia tarty, ponakłuwać widelcem i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Następnie wlać dyniową masę, poukładać odłożone plasterki dyni oraz pokrojony ser i dalej piec około 35 minut.
Moja propozycja:
Znakomitym dodatkiem do tarty jest chrupiąca sałata z sosem winegret posypana uprażonymi pestkami dyni.
0 komentarzy do: “Tarta z dyni”Dodaj swój