Tarta serowa na talerzu z sałatą.

Tarta serowa

Tarta serowa, której wysublimowany smak docenią nie tylko wegetarianie.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 150 g masła
  • 300 g mąki
  • 0,25 szklanki wody
  • szczypta soli
Polewa:
  • 4 jajka
  • 250 g sera białego
  • 300 g różnych serów (np. feta, pleśniowy, żółty itp.)
  • sól, biały pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Schłodzone masło wraz z mąką, zimną wodą i szczyptą solą zagnieść na jednolite ciasto. Odłożyć do lodówki na około 30 minut. Jajka umyć, wbić całe do miski i rozbełtać trzepaczką, można doprawić solą i białym pieprzem (należy jednak pamiętać, że sery są już słone, zwłaszcza feta). Miękkie sery pokroić w kostkę, żółte lub typu parmezan utrzeć na tarce. Wymościć foremkę do tarty schłodzonym ciastem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Na podpieczonym spodzie tarty rozsypać równomiernie sery miękkie, polać rozmąconymi jajkami, posypać utartym serem. Wstawić do piekarnika, ale zmniejszyć temperaturę do 175°C i dalej piec 15 ~ 20 minut.

Tarta serowa może smakować za każdym razem inaczej w zależności od tego jakich serów się używa i w jakiej proporcji. Wszystko zależy od inwencji i  upodobań smakowych.

Moja propozycja:

Świetnym dodatkiem jest sałata z kiełkami rzodkiewki, skropiona sosem winegret, ale tarta serowa smakuje świetnie również z brokułami, cukinią, szparagami. Ważne jest, aby podać do niej warzywo, wówczas posiłek jest pyszny i kompletny.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Tarta serowaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.