Tarta serowa, której wysublimowany smak docenią nie tylko wegetarianie.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
Ciasto:
- 150 g masła
- 300 g mąki
- 0,25 szklanki wody
- szczypta soli
Polewa:
- 4 jajka
- 250 g sera białego
- 300 g różnych serów (np. feta, pleśniowy, żółty itp.)
- sól, biały pieprz
Sposób wykonania
Schłodzone masło wraz z mąką, zimną wodą i szczyptą solą zagnieść na jednolite ciasto. Odłożyć do lodówki na około 30 minut. Jajka umyć, wbić całe do miski i rozbełtać trzepaczką, można doprawić solą i białym pieprzem (należy jednak pamiętać, że sery są już słone, zwłaszcza feta). Miękkie sery pokroić w kostkę, żółte lub typu parmezan utrzeć na tarce. Wymościć foremkę do tarty schłodzonym ciastem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Na podpieczonym spodzie tarty rozsypać równomiernie sery miękkie, polać rozmąconymi jajkami, posypać utartym serem. Wstawić do piekarnika, ale zmniejszyć temperaturę do 175°C i dalej piec 15 ~ 20 minut.
Tarta serowa może smakować za każdym razem inaczej w zależności od tego jakich serów się używa i w jakiej proporcji. Wszystko zależy od inwencji i upodobań smakowych.
Moja propozycja:
Świetnym dodatkiem jest sałata z kiełkami rzodkiewki, skropiona sosem winegret, ale tarta serowa smakuje świetnie również z brokułami, cukinią, szparagami. Ważne jest, aby podać do niej warzywo, wówczas posiłek jest pyszny i kompletny.
0 komentarzy do: “Tarta serowa”Dodaj swój