Tarta dyniowa na talerzyku.

Tarta dyniowa

Kruche ciasto pokryte słoneczną masą dyniową, a wokół unoszący się aromat cynamonu, kardamonu... Niezapomniana tarta dyniowa.

Dla tylu osób Blaszka: 25 cm x 35 cm   Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 100 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 300 g maki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 600 g miąższu dyni netto (bez pestek i skórki)
  • 150 g śmietany 12% (4 - 5 łyżek)
  • 150 g cukru
  • 5 jaj
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Składniki na ciasto włożyć do miski i wyrobić, przykryć, wstawić do lodówki na godzinę. Dynię pokroić w grubą kostkę. Do garnka wlać dwie lub trzy łyżki wody, włożyć dynię i gotować pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie zdjąć pokrywkę i dalej gotować na wolnym ogniu, aby odparować nadmiar wody. Dynię zmiksować blenderem, dosypać cukier, wymieszać i ostudzić. Schłodzonym ciastem wymościć formę, spód ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego na 200°C i podpiec przez 15 minut. W tym czasie do pulpy dyniowej dodać jajka, śmietanę, cynamon, imbir, goździki, kardamon i dokładnie wymieszać. Na podpieczone ciasto wylać nadzienie, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej przez 25 - 30 minut.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Tarta dyniowaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.