Kruche ciasto pokryte słoneczną masą dyniową, a wokół unoszący się aromat cynamonu, kardamonu... Niezapomniana tarta dyniowa.



Ciasto:Składniki
- 300 g maki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g miąższu dyni netto (bez pestek i skórki)
- 150 g śmietany 12% (4 - 5 łyżek)
- 150 g cukru
- 5 jaj
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki kardamonu
Sposób wykonania
Składniki na ciasto włożyć do miski i wyrobić, przykryć, wstawić do lodówki na godzinę. Dynię pokroić w grubą kostkę. Do garnka wlać dwie lub trzy łyżki wody, włożyć dynię i gotować pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie zdjąć pokrywkę i dalej gotować na wolnym ogniu, aby odparować nadmiar wody. Dynię zmiksować blenderem, dosypać cukier, wymieszać i ostudzić. Schłodzonym ciastem wymościć formę, spód ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego na 200°C i podpiec przez 15 minut. W tym czasie do pulpy dyniowej dodać jajka, śmietanę, cynamon, imbir, goździki, kardamon i dokładnie wymieszać. Na podpieczone ciasto wylać nadzienie, wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej przez 25 - 30 minut.
0 komentarzy do: “Tarta dyniowa”Dodaj swój