Tarta cytrynowa na talerzyku.

Tarta cytrynowa

Kruche ciasto pokryte lekko kwaskową rozpływającą się w ustach polewą. Ot tarta cytrynowa.

Dla tylu osób Forma do tarty: 27 cm  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 50 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 300 g maki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
  • 5 jaj
  • 120 g cukru
  • 250 g śmietany 12% (kwaśnej)
  • 2 cytryny (ok. 350 g)
  • 4 płaskie łyżki mąki krupczatki
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cytryny dobrze umyć, osuszyć. Z połowy cytryny zetrzeć skórkę w wiórki do posypania tarty. Mąkę, masło, cukier, jajko i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto i włożyć na około 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu wymościć nim formę do tarty, spód nakłuć widelcem. Podpiec ciasto 15 minut w temperaturze 200°C. W trakcie gdy ciasto jest w piekarniku żółtka z cukrem ubić na puszystą polewę, dodać śmietanę, sok z cytryn, mąkę krupczatkę. Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać ubite białka jaj i delikatnie połączyć z resztą polewy. Masę wylać na podpieczone ciasto, posypać wiórkami ze skórki cytrynowej i piec dalej 20 ~ 30 minut w temperaturze 175 °C. Zamiast posypywać wierzch tarty wiórkami ze skórki cytrynowej, można je dodać do ciasta.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Tarta cytrynowaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.