Kruche ciasto pokryte lekko kwaskową rozpływającą się w ustach polewą. Ot tarta cytrynowa.



Składniki
Ciasto:
- 300 g maki pszennej
- 150 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 5 jaj
- 120 g cukru
- 250 g śmietany 12% (kwaśnej)
- 2 cytryny (ok. 350 g)
- 4 płaskie łyżki mąki krupczatki
Sposób wykonania
Cytryny dobrze umyć, osuszyć. Z połowy cytryny zetrzeć skórkę w wiórki do posypania tarty. Mąkę, masło, cukier, jajko i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto i włożyć na około 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu wymościć nim formę do tarty, spód nakłuć widelcem. Podpiec ciasto 15 minut w temperaturze 200°C. W trakcie gdy ciasto jest w piekarniku żółtka z cukrem ubić na puszystą polewę, dodać śmietanę, sok z cytryn, mąkę krupczatkę. Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać ubite białka jaj i delikatnie połączyć z resztą polewy. Masę wylać na podpieczone ciasto, posypać wiórkami ze skórki cytrynowej i piec dalej 20 ~ 30 minut w temperaturze 175 °C. Zamiast posypywać wierzch tarty wiórkami ze skórki cytrynowej, można je dodać do ciasta.
0 komentarzy do: “Tarta cytrynowa”Dodaj swój