Kruche, maślane ciasto wypełnione kawałkami brzoskwiń otulonych delikatną masą waniliową. Tarta brzoskwiniowa, że aż palce lizać!



Ciasto:Składniki
- 300 g maki pszennej
- 150 g masła
- 30 g zimnej wody (4 łyżki)
- 24 g cukru (2 łyżki)
- 3 g proszku do pieczenia
- 6 jaj
- 6 czubatych łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
- 3 płaskie łyżki mąki krupczatki
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 puszka brzoskwiń 820 g masa (netto po odsączeniu 480 g)
Sposób wykonania
Puszkę z brzoskwiniami otworzyć, wyjąć owoce na cedzak, aby dobrze ociekły z syropu. Kiedy będą prawie suche, pokroić w grubą kostkę lub plasterki, według uznania.
Ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, cukier, zimną wodę, kawałki masła i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny, aby się schłodziło. Następnie wymościć nim dno i ścianki przygotowanej foremki. Spód ciasta ponakłuwać, wstawić do piekarnika nagrzanego na 175°C i podpiec przez 15 minut. W tym czasie zrobić jajeczną polewę na tartę.
Polewa. Białka z cukrem oraz cukrem waniliowym ubić na gęstą pianę. Następnie dodać śmietanę, żółtka i mąkę, delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Na podpieczonym spodzie rozmieścić równomiernie pokrojone brzoskwinie, a następnie wlać masę jajeczną, wyrównać. Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 20 - 25 minut w temperaturze 175°C.
0 komentarzy do: “Tarta brzoskwiniowa”Dodaj swój