Tarta brzoskwiniowa na talerzyku.

Tarta brzoskwiniowa

Kruche, maślane  ciasto wypełnione kawałkami brzoskwiń otulonych delikatną masą waniliową. Tarta brzoskwiniowa, że aż palce lizać!

Dla tylu osób Blaszka: 25 x 35 cm   Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 300 g maki pszennej
  • 150 g masła
  • 30 g zimnej wody (4 łyżki)
  • 24 g cukru (2 łyżki)
  • 3 g proszku do pieczenia
Polewa:
  • 6 jaj
  • 6 czubatych łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
  • 3 płaskie łyżki mąki krupczatki
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 puszka brzoskwiń 820 g masa (netto po odsączeniu 480 g)
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Puszkę z brzoskwiniami otworzyć, wyjąć owoce na cedzak, aby dobrze ociekły z syropu. Kiedy będą prawie suche, pokroić w grubą kostkę lub plasterki, według uznania.

Ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, cukier, zimną wodę, kawałki masła i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny, aby się schłodziło. Następnie wymościć nim dno i ścianki przygotowanej foremki. Spód ciasta ponakłuwać, wstawić do piekarnika nagrzanego na 175°C i podpiec przez 15 minut. W tym czasie zrobić jajeczną polewę na tartę.

Polewa. Białka z cukrem oraz cukrem waniliowym ubić na gęstą pianę. Następnie dodać śmietanę, żółtka i mąkę, delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Na podpieczonym spodzie rozmieścić równomiernie pokrojone brzoskwinie, a następnie wlać masę jajeczną, wyrównać. Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 20 - 25 minut w temperaturze 175°C.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Tarta brzoskwiniowaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.