Tadżin to nazwa tradycyjnej marokańskiej potrawy oraz naczynia, w którym się ją piecze i podaje. Swoim subtelnym, smakiem możne zauroczczyć podobnie jak kraj, z którego pochodzi.



Składniki
- 6 ud z kurczaka
- 3 ziemniaki
- 200 g marchewki
- 100 g fasolki szparagowej
- 3 - 4 łyżki oliwek
- 3 łyżeczki przyprawy ras el hanout
- 1 - 2 łyżki oliwy
- sól
Sposób wykonania
Mięso z ud kurczaka opłukać, poodcinać skórę i tłuste kawałki, osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do miski posypać marokańską przyprawą ras el hanout oraz solą, polać oliwą, rozsmarować przyprawy na mięsie z każdej strony i wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny.
Ziemniaki obrać umyć, osuszyć i podzielić na ćwiartki. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki (patrz zdjęcia). Fasolce szparagowej poodcinać końcówki, opłukać, osuszyć. Można poprzecinać na pół, jeśli jest zbyt długa. Oliwki odsączyć z zalewy.W naczyniu żaroodpornym, najlepiej tadżinie, poukładać kawałki kurczaka. Na wierzchu poukładać cząstki ziemniaków, marchewki, fasolki oraz posypać oliwkami. Można troszkę posolić warzywa i obsypać przyprawą marokańską. Na końcu przykryć pokrywką lub nakryć szczelnie folią aluminiową.Piec w piekarniku nagrzanym na 180°C przez godzinę. Tadżin podawać gorący, bezpośrednio po upieczeniu.Moja propozycja podania:
Tadżin jest daniem samodzielnym, ale świetnie smakuje również z świeżą chrupiącą bagietką.
0 komentarzy do: “Tadżin”Dodaj swój