Gotowy tadżin na talerzu.

Tadżin

Tadżin to nazwa tradycyjnej marokańskiej potrawy oraz naczynia, w którym się ją piecze i podaje. Swoim subtelnym, smakiem możne zauroczczyć podobnie jak kraj, z którego pochodzi.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 6 ud z kurczaka
  • 3 ziemniaki
  • 200 g marchewki
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 3 - 4 łyżki oliwek
  • 3 łyżeczki przyprawy ras el hanout
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mięso z ud kurczaka opłukać, poodcinać skórę i tłuste kawałki, osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do miski posypać marokańską przyprawą ras el hanout oraz solą, polać oliwą, rozsmarować przyprawy na mięsie z każdej strony i wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny.

Ziemniaki obrać umyć, osuszyć i podzielić na ćwiartki. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki (patrz zdjęcia). Fasolce szparagowej poodcinać końcówki, opłukać, osuszyć. Można poprzecinać na pół, jeśli jest zbyt długa. Oliwki odsączyć z zalewy.W naczyniu żaroodpornym, najlepiej tadżinie, poukładać kawałki kurczaka. Na wierzchu poukładać cząstki ziemniaków, marchewki, fasolki oraz posypać oliwkami. Można troszkę posolić warzywa i obsypać przyprawą marokańską. Na końcu przykryć pokrywką lub nakryć szczelnie folią aluminiową.Piec w piekarniku nagrzanym na 180°C przez godzinę. Tadżin podawać gorący, bezpośrednio po upieczeniu.

Moja propozycja podania:

Tadżin jest daniem samodzielnym, ale świetnie smakuje również z świeżą chrupiącą bagietką.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “TadżinDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.