Szynka, która się chowa. Upieczona szynka otulona drożdżowym ciastem pachnącym kolendrą, kminkiem, tymiankiem...



Składniki
- 1 kg szynki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 250 ml bulionu (lub wody)
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 50 g masła
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- żółtko
Sposób wykonania
Szynkę opłukać, osuszyć. W garnku rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso z każdej strony. Podlać bulionem, posolić, dodać majeranek i tymianek oraz obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli bulion odparuje, podlać wodą.
Ciasto. Drożdże rozkruszyć w misce, zalać połową mleka (ciepłego), dosypać cukier, rozetrzeć. Rozczyn przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. Masło stopić w rondelku, dodać kolendrę, kminek, tymianek, resztę mleka, wodę. Do drożdży dodać mąkę, sól, wymieszać. Następnie dolać masło z dodatkami i zagnieść ciasto. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić do wyrośnięci na co najmniej 30 minut. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Przełożyć ciasto, lekko rozpłaszczyć, na środek położyć osuszone mięso i szczelnie je nim otulić. Roztrzepanym żółtkiem posmarować wierzch ciasta. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Moja propozycja:
Szynka w cieście znakomicie smakuje z surówkami, warzywami gotowanymi. Świetnym dodatkiem jest również sałata z sosem winegret i oliwkami oraz czerwone wytrawne wino.
0 komentarzy do: “Szynka w cieście”Dodaj swój