Upieczona szynka w cieście na talerzu z sałatą.

Szynka w cieście

Szynka, która się chowa. Upieczona szynka otulona drożdżowym ciastem pachnącym kolendrą, kminkiem, tymiankiem...

Dla tylu osób Dla 6 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 kg szynki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 250 ml bulionu (lub wody)
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • żółtko
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Szynkę opłukać, osuszyć. W garnku rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso z każdej strony. Podlać bulionem, posolić, dodać majeranek i tymianek oraz obraną i pokrojoną w piórka  cebulę. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli bulion odparuje, podlać wodą.

Ciasto. Drożdże rozkruszyć w misce, zalać połową mleka (ciepłego), dosypać cukier, rozetrzeć. Rozczyn przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut. Masło stopić w rondelku, dodać kolendrę, kminek, tymianek, resztę mleka, wodę. Do drożdży dodać mąkę, sól, wymieszać. Następnie dolać masło z dodatkami i zagnieść ciasto. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić do wyrośnięci na co najmniej 30 minut. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Przełożyć ciasto, lekko rozpłaszczyć, na środek położyć osuszone mięso i szczelnie je nim otulić. Roztrzepanym żółtkiem posmarować wierzch ciasta. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Moja propozycja:

Szynka w cieście znakomicie smakuje z surówkami, warzywami gotowanymi. Świetnym dodatkiem jest również sałata z sosem winegret i oliwkami oraz czerwone wytrawne wino.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Szynka w cieścieDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.