Szynka ukryta pod chrupiącą pierzynką, ciekawa w smaku i łatwa w przygotowaniu.
Dla 4 ~ 6 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 1 kg szynki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, imbir
Pierzynka:
- 1 jajko
- 6 łyżek tartej bułki
- 4 łyżki śmietany
- 4 łyżki musztardy
- 3 łyżki suchych ziół (np. estragonu, majeranku, tymianku, oregano, bazylii)
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mocno rozgrzać łyżkę oleju w garnku i obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Podlać niewielką ilością wody, dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości. Do miseczki wbić jajko, dodać śmietanę, musztardę, suszone zioła. Składniki dobrze wymieszać, można doprawić solą i pieprzem, według uznania. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę, obłożyć przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 30 minut, aż masa upiecze się i zamieni w chrupiącą pierzynkę. Wyjąć z piekarnika, pokroić w grube plastry ostrożnie aby nie pokruszyć kruchego wierzchu.
Moja propozycja:
W sezonie zamiast suszonych ziół można użyć świeżych, wówczas chrupiąca pierzynka będzie bardziej aromatyczna.
0 komentarzy do: “Szynka pod chrupiącą pierzynką”Dodaj swój