Szynka pod chrupiącą pierzynką na talerzu z brukselką.

Szynka pod chrupiącą pierzynką

Szynka ukryta pod chrupiącą pierzynką, ciekawa w smaku i łatwa w przygotowaniu.

Dla tylu osób Dla 4 ~ 6 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 kg szynki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, imbir
Pierzynka:
  • 1 jajko
  • 6 łyżek tartej bułki
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki musztardy
  • 3 łyżki suchych ziół (np. estragonu, majeranku, tymianku, oregano, bazylii)
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mocno rozgrzać łyżkę oleju w garnku i obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Podlać niewielką ilością wody, dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości. Do miseczki wbić jajko, dodać śmietanę, musztardę, suszone zioła. Składniki dobrze wymieszać, można doprawić solą i pieprzem, według uznania. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę, obłożyć przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać około 30 minut, aż masa upiecze się i zamieni w chrupiącą pierzynkę. Wyjąć z piekarnika, pokroić w grube plastry ostrożnie aby nie pokruszyć kruchego wierzchu.

 Moja propozycja:

W sezonie zamiast suszonych ziół można użyć świeżych, wówczas chrupiąca pierzynka będzie bardziej aromatyczna.

Moja propozycja warzywa to:

Szynka pod chrupiącą pierzynką dobrze komponuje się z warzywami gotowanymi takimi, jak brukselka, szparagi, marchewka. Znakomitym dodatkiem są również surówki.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Szynka pod chrupiącą pierzynkąDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.