Szynka konserwowa w cieście, danie wymagające niewiele pracy.



Składniki
- 8 grubych plastrów szynki konserwowej
- 2 jajka
- 2 ~ 3 łyżki śmietany 12%
- 100 g mąki
- szczypta soli
- szczypta imbiru
- 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Sposób wykonania
Umyć jajka, wbić do miski, dołożyć śmietanę i rozmącić. Następnie dodać mąkę, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, imbir. Osolić i wymieszać. Przyprawiając solą należy pamiętać, że szynka jest już słona. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki. Jeżeli szynka jest w jednym kawałku, należy podzielić ją na plastry. Rozgrzać olej na patelni, zanurzać kawałki szynki w cieście i smażyć z obu stron do uzyskania złotej barwy. Jeść na ciepło z warzywami, jako danie obiadowe lub kolacyjne. Małym nakładem pracy otrzymamy pełnowartościowy posiłek.
Moja propozycja:
Szynka konserwowa w cieście znakomicie komponuje się z bukietem warzyw, np. z marchwi, fasolki, ale równie dobrym dodatkiem jest kalafior, brokuły czy szpinak.
0 komentarzy do: “Szynka konserwowa w cieście”Dodaj swój