Gotowa propozycja podania smażonej szynki konserwowej.

Szynka konserwowa w cieście

Szynka konserwowa w cieście, danie wymagające niewiele pracy.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 20 min.  
Składniki   Składniki
  • 8 grubych plastrów szynki konserwowej
  • 2 jajka
  • 2 ~ 3 łyżki śmietany 12%
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Umyć jajka, wbić do miski, dołożyć śmietanę i rozmącić. Następnie dodać mąkę, sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia, imbir. Osolić i wymieszać. Przyprawiając solą należy pamiętać, że szynka jest już słona. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki. Jeżeli szynka jest w jednym kawałku, należy podzielić ją na plastry. Rozgrzać olej na patelni, zanurzać kawałki szynki w cieście i smażyć z obu stron do uzyskania złotej barwy. Jeść na ciepło z warzywami, jako danie obiadowe lub kolacyjne. Małym nakładem pracy otrzymamy pełnowartościowy posiłek.

Moja propozycja:

Szynka konserwowa w cieście znakomicie komponuje się z bukietem warzyw, np. z marchwi, fasolki, ale równie dobrym dodatkiem jest kalafior, brokuły czy szpinak.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

0 komentarzy do: “Szynka konserwowa w cieścieDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.